Τι είναι η κολονοσκόπηση;

κολονοσκόπηση;Η κολονοσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό σας να εξετάσει το εσωτερικό του παχέος εντέρου και εφόσον κρίνει απαραίτητο ενός μικρού τμήματος του λεπτού εντέρου. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή ενός λεπτού εύκαμπτου σωλήνα που δια μέσου του πρωκτού προωθείται αργά κατά μήκος του παχέος έντερου. Το όργανο αυτό ονομάζεται κολονοσκόπιο και στην άκρη του έχει ένα ισχυρό φώς και μια μικρή κάμερα. Η εικόνα μεταφέρεται σε μια οθόνη δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον γιατρό να εξετάσει με λεπτομέρεια το έντερο. Τα κολονοσκόπιο έχει στο εσωτερικό του κεντρικά και σε όλο το μήκος του έναν λεπτό αυλό (κανάλι) μέσα από τον οποίο μπορεί να περάσουν εργαλεία που μας δίνουν την δυνατότητα να  προβούμε σε κάποιες ενέργειες, όπως, να παίρνουμε βιοψίες, να αφαιρούμε πολύποδες, να τοποθετούμε αιμοστατικά clips σε μια αιμορραγία κ.α.

Γιατί ο γιατρός μας συστήνει να υποβληθούμε σε κολονοσκοπηση;

Αυτό μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους. Π.χ. σαν προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου με σκοπό να εντοπισθούν έγκαιρα διάφορες προκαρκινικές καταστάσεις όπως οι πολύποδες. Μπορεί ακόμη να χρειάζεται προκειμένου να διερευνηθούν διάφορα συμπτώματα όπως η αιμορραγία ή η χρόνια διάρροια. Άλλες φορές παρακολουθείται η πορεία μια ήδη γνωστής παθολογικής καταστάσεως (follow up)

Πότε πρέπει να κάνουμε την πρώτη κολονοσκόπηση για προληπτικούς λόγους;

Συνήθως ο έλεγχος αρχίζει στη ηλικία των 45 ετών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Mερικές φορές είναι απαραίτητο ο προληπτικός έλεγχος να αρχίζει ενωρίτερα όπως π.χ. σε περιπτώσεις ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού καρκίνου ή πολυπόδων του παχέος εντέρου ή μακροχρόνια ελκώδη κολίτιδα.

Τι προετοιμασία απαιτείται;

Η προετοιμασία έχει πρωταρχική σημασία για να γίνει σωστά η εξέταση. Το έντερο πρέπει να είναι καθαρό για να έχουμε μια λεπτομερή και συνεπώς αξιόπιστη εξέταση. Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση ακολουθήστε πιστά την προετοιμασία που σας έδωσε ο γιατρός σας. Έτσι, εάν χρειασθεί να γίνει μια μικρή επέμβαση κατά την διάρκεια της εξέτασης όπως π.χ. να αφαιρεθεί ένας πολύποδας, μια καλή προετοιμασία καθαρισμού του εντέρου παρέχει ασφάλεια αλλά και κατάλληλο περιβάλλον για αυτό.

Μόλις φθάσετε στο ιατρείο:

Ο γιατρός θα καταγράψει ή θα επιβεβαιώσει το ιστορικό σας εάν σας έχει ήδη δει και θα δει τις εξετάσεις σας. Είναι σημαντικό να αναφέρετε τα προβλήματα υγείας που έχετε, την φαρμακευτική σας αγωγή, αλλά και αν έχετε αλλεργίες. Δεν είναι πάντα απαραίτητο, αλλά μια επίσκεψη στο ιατρείο πριν την εξέταση δίνει πάντα την ευκαιρία για μια λεπτομερή και σφαιρική εξέταση του προβλήματος που σας απασχολεί.

Ο γιατρός θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τη φύση και την διαδικασία της εξέτασης. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε ένα έντυπο συγκατάθεσης για τη διενέργεια της εξέτασης, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ποιά είναι διαδικασία της κολονοσκόπησης;

Πολλοί αισθάνονται κάποιο φόβο για την εξέταση. Και όμως η κολονοσκόπηση γίνεται πολύ εύκολα ανεκτή. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει μέσα από την φλέβα ένα ηρεμιστικό ( θα το έχετε ακούσει και ως καταστολή ή μέθη) και κάποιο παυσίπονο (αναλγησία) που θα έχει σαν συνέπεια να χαλαρώσετε και να ανεχθείτε χωρίς κανένα πρόβλημα και ανώδυνα την εξέταση. Αν χρειασθεί μπορεί να δοθεί και κάποιο υπναγωγό φάρμακο. Στην διάρκεια της εξέτασης θα είσθε ξαπλωμένοι στο αριστερό σας πλάγιο. Ένα μικρό μανταλάκι θα βρίσκεται συνεχώς στο δακτυλό σας ώστε να μετρά συνεχώς τους παλμούς σας αλλά και την οξυγόνωση του αίματος. Ο χρόνος που απαιτείται για την κολονοσκόπηση είναι συνήθως 20 με 30 λεπτά. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο κάθε εντέρου αφού άλλα έχουν δυσκολότερη και άλλα ευκολότερη προσπέλαση. Σπάνια ο γαστρεντερολόγος σας θα πρέπει να διακόψει την εξέταση πριν ελέγξει όλο το έντερο, αν συναντήσει κάποια στένωση του αυλού ή μια απότομη οξεία καμπή που καθιστούν αδύνατη την παραπέρα προώθηση του οργάνου. Τότε θα σας πει εάν χρειάζεται, πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει συμπληρωματικός έλεγχος.

Θα έχω πόνους μετά την εξέταση;

Η χρήση διοξειδίου του άνθρακα αντί του αέρα, που χρησιμοποιείται πλέον στα σύγχρονα ενδοσκοπικά κέντρα, ελαχιστοποιεί έως μηδενίζει πλέον αυτή την πιθανότητα.

Αναρωτιέστε συχνά. “Τι γίνεται αν βρεθεί κάτι παθολογικό;”

Αναλόγως του προβλήματος ο γιατρός θα κρίνει σε τι ενέργειες θα προβεί. Έτσι π.χ. μπορεί να πάρει μικροσκοπικά τεμάχια για βιοψία από μια βλάβη που απαιτεί ιστολογική εξέταση. Εάν βρεί έναν πολύποδα μπορεί να τον αφαιρέσει χρησιμοποιώντας μια από τις τεχνικές της ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής. Μπορεί να καυτηριάσει μια αιμορραγική βλάβη που αιμορραγεί ή δυνητικά μπορεί να αιμορραγήσει.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Στον ακόλουθο σύνδεσμο της ΕΠΕΓΕ (Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδος) μπορείτε να βρείτε επίσης πληροφορίες αλλά και το έντυπο συναίνεσης της εξέτασης.

Ενδιαφέρον άρθρο
5 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ 5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ