5 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ 5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αποφεύγουν την κολονοσκόπηση με κάθε λογής δικαιολογία. Συχνά αυτό οφείλεται σε παραπληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία της εξέτασης ή τη σημασία της στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δυστυχώς πολλοί καρκίνοι στο ανθρώπινο σώμα δεν μπορούν ή δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν σε αντίθεση με εκείνον του παχέος  εντέρου. Και αυτό με μια γρήγορη και απλή εξέταση: την κολονοσκόπηση. Αξίζει να δαπανήσει κανείς το πολύ τριάντα αλλά πολύ σημαντικά λεπτά της ώρας από τη ζωή του για να υπηρετήσει ένα τέτοιο στόχο.

 

  1. Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές. Αλήθεια.

Η κολονοσκόπηση είναι η βασική εξέταση πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στις δυτικές κοινωνίες, αυτός είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος για άντρες και γυναίκες αποτελεί δε τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6%. Και εδώ είναι το θέμα. H κολονοσκόπηση είναι το καλύτερο εργαλείο για τη μείωση αυτού του κινδύνου. Να γιατί η κολονοσκόπηση σώζει ζωές.

  1. Η κολονοσκόπηση είναι μια επώδυνη εξέταση. Μύθος.

Οι κολονοσκοπήσεις εκτελούνται με μέθη (καταστολή). Θα σας δοθούν ενδοφλέβια τα κατάλληλα φάρμακα και έτσι όχι απλά δεν θα πονέσετε αλλά δεν θα αντιληφθείτε τη διαδικασία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θυμούνται την εξέταση αργότερα. Αλλά και μετά την κολονοσκόπηση, σχεδόν πάντα, δεν θα έχετε κάποια ιδιαίτερη ενόχληση. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι πλέον στις εξετάσεις αυτές χρησιμοποιείται  διοξείδιο του άνθρακα και όχι ατμοσφαιρικός αέρα κατά την εμφύσηση. Αυτό απορροφάται 100 φορές περισσότερο από τον αέρα. Έτσι ούτε φούσκωμα ούτε πόνος ακολουθεί.

  1. Η κολονοσκόπηση είναι μια γρήγορη διαδικασία. Αλήθεια.

Μπορεί η διαδικασία καθαρισμού του εντέρου να σας απασχολήσει για ένα σχεδόν 24ωρο, η καθαυτή διάρκεια της εξέτασης, αν δεν χρειασθεί κάποια επιπλέον θεραπευτική πράξη, συνήθως είναι μόλις 15-25 λεπτά. Στις όχι συνηθισμένες περιπτώσεις που απαιτείται λήψη πολλαπλών βιοψιών ενδεχομένως να χρειασθούν ελάχιστα λεπτά επιπλέον.

  1. Η κολονοσκοπήση δεν είναι ασφαλής εξέταση. Μύθος

Οι κολονοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά ασφαλείς όταν εκτελούνται από έμπειρους γιατρούς. Όπως σε όλες τις ενδοσκοπικές πράξεις υπάρχει και εδώ ένας ελάχιστος κίνδυνος επιπλοκών όπως κυρίως η αιμορραγία και η διάτρηση. Οι περισσότερες επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα ενδοσκοπικά.

  1. Η προετοιμασία είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Δεν θα τα καταφέρω. Μύθος

Κάποιοι βλέπουν επιφυλακτικά το καθαρτικό που πρέπει να πιούν για να προετοιμάσουν το έντερο τους για την κολονοσκόπηση. Ωστόσο, η προετοιμασία του εντέρου έχει βελτιωθεί αρκετά  τελευταία. Τα καθαρκτικά είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν, οπότε δεν χρειάζεται να πίνετε τις ίδιες ποσότητες όπως παλαιότερα, ιδίως αν προηγηθεί η κατάλληλη δίαιτα. Και η γεύση έχει βελτιωθεί επίσης. Ναι, ίσως η προετοιμασία να είναι μια λίγο άβολη διαδικασία. Ωστόσο αξίζει να αφιερώσετε ένα μικρό κομμάτι από την ζωή σας για να προστατεύσετε την υγεία σας μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η ανακούφιση που θα νοιώσετε ξέροντας  ότι το παχύ σας έντερο είναι υγιές θα σας αποζημιώσει στο πολλαπλάσιο.

  1. Είμαι 50 ετών χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα από το πεπτικό μου σύστημα. Δεν χρειάζεται να «μπω στην ταλαιπωρία» μιας κολονοσκόπησης. Μύθος.

Οι πολύποδες, αλλά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου που θεραπεύεται σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλούν συμπτώματα. Ο στόχος της κολονοσκόπησης είναι να απαλλαγούμε από τους πολύποδες πριν μετατραπούν σε καρκίνο. Συνεπώς μην περιμένετε τα συμπτώματα για να οδηγηθείτε στον έλεγχο. Μετά την ηλικία των 45 ετών και εφόσον δεν υπάρχει άλλος λόγος (π.χ. ένα επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό) ή άλλη σύσταση από τον γαστρεντερολόγο μας, ο προληπτικός έλεγχος ανά πενταετία είναι απαραίτητος.

  1. Έχω ακούσει ότι εάν βρεθούν ένας οι περισσότεροι πολύποδες στην διάρκεια της εξέτασης αφαιρούνται επιτόπου και δεν χρειάζεται να επανέλθω άλλη μέρα για αυτό. Αλήθεια.

Εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων (π.χ. μη επαρκής καθαρισμός ή άλλος σημαντικός λόγος που κρίνει ο γιατρός μας), η αφαίρεση των πολυπόδων ή αλλιώς πολυποδεκτομή είναι εφικτή και γίνεται κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης. Συζητείστε το θέμα με τον γιατρό σας.

  1. Είναι φρονιμότερο να προηγείται μια συμβουλευτική επίσκεψη στον γιατρό μας πριν προχωρήσουμε στην διαδικασία της κολονοσκόπησης. Αλήθεια.

Μια συμβουλευτική επίσκεψη πριν από μια κολονοσκόπηση είναι πάντα προτιμότερη. Ο γιατρός σας θα έχει έτσι μια καλύτερη άποψη για εσάς και την κατάστασή σας αφού θα του δώσετε την ευκαιρία να λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό. Είναι πιθανό να απαιτείται κάποια διακοπή ή τροποποίηση της φαρμακευτική σας αγωγής πριν την εξέταση. Είναι επίσης πιθανό να χρειάζεσθε μια τροποποίηση της διαδικασίας καθαρισμού του εντέρου πριν την εξέταση εφόσον οι συνήθειες του δικού σας εντέρου σας δεν είναι οι συνηθισμένες ή πάσχετε από κάποιο ειδικό νόσημα. Στη διάρκεια μιας επίσκεψης θε έχετε επίσης την ευκαιρία να θέσετε στον γιατρό σας κάθε σχετικό ερώτημα.  Μην ξεχνάτε ότι μια κολονοσκόπηση μπορεί να εξελιχθεί σε μια μικρή επέμβαση (πολυποδεκτομή). Παρά ταύτα, για μια απλή προληπτική εξέταση και όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι ενδεχομένως ο γιατρός να κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί μια ξεχωριστή επισκεψη.

  1. Υπάρχουν εναλλακτικές εξετάσεις, αλλά η κολονοσκόπηση παραμένει η πιο αποτελεσματική επιλογή για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλήθεια

Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι ελέγχου του παχέος εντέρου εκτός από την κολονοσκόπηση  όπως η αξονική κολογραφία, η εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση, η διάβαση με σκιαγραφικό, ο μικροσκοπικός έλεγχος κοπράνων για παρουσία αίματος κ.λπ. αλλά καμία δεν συνοδεύεται από τόσα πλεονεκτήματα όσο αυτή. Το κυριότερο είναι η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης όταν απαιτείται όπως π.χ. σε περίπτωση εύρεσης πολυπόδων, αιμορραγίας κλπ.

  1. Είμαστε στην εποχή της COVID-19. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγω εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση. Μύθος.

Ο γιατρός σας και μόνον αυτός μπορεί να σας πει αν πρέπει ή όχι να υποβληθείτε σε μια κολονοσκόπηση. Εάν ανησυχείτε ή έχετε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τη διενέργεια κολονοσκόπησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας συζητείστε το θέμα μαζί του. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, τηρούνται όλα τα κατάλληλα μέτρα και αυστηρά πρωτόκολλα ώστε να παραμείνουν όλοι ασφαλείς, τόσο αυτοί που υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση όσο και οι υγειονομικοί που εμπλέκονται με την διενέργειά τους.