Επίπεδοι πολύποδες

Τι είναι οι επίπεδοι πολύποδες;

Όπως ήδη έχουμε περιγράψει υπάρχουν διαφορετικές μορφές πολυπόδων στο παχύ έντερο. Οι συνηθισμένοι είναι αυτοί  που προέχουν  στην εσωτερική επιφάνεια του εντέρου σαν εξογκώματα ή άλλοι που σχεδόν μοιάζουν με ένα μανιτάρι. Μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν άμεσα κατά την διάρκεια  μιας κολονοσκόπησης. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη μορφή πολυπόδων που ονομάζονται  επίπεδοι  και εκτείνονται σχεδόν παράλληλα με την επιφάνεια του εντέρου. Οι επίπεδοι πολύποδες δεν είναι πάντα εύκολο να ανιχνευθούν  στην κολονοσκόπηση, αφού δύσκολα διακρίνονται από  την υπόλοιπη επιφάνεια του φυσιολογικού βλεννογόνου. Ευτυχώς, τα σύγχρονα ενδοσκόπια, που διαθέτουν υψηλή ανάλυση αλλά και δυνατότητα  μεγέθυνσης της εικόνας αλλά και η συσσωρευμένη εμπειρία των ενδοσκόπων έχει λύσει το πρόβλημα αυτό. Επίσης, είναι δύσκολο να προσδιορισθεί το ακριβές μέγεθός τους. Για αυτό το λόγο υπάρχουν διάφορες  τεχνικές με την βοήθεια των οποίων μπορεί κανείς να διακρίνει με ακρίβεια τα όριά τους. Π.χ. ψεκάζονται  με ειδικά  σπρέι  χρωστικής και εύκολα ξεχωρίζονται από το φυσιολογικό περιβάλλον (χρωμοενδοσκόπηση). Τα τελευταία χρόνια, οι σύγχρονοι τύποι  ενδοσκοπίων έχουν την δυνατότητα να «δούν»  αυτούς τους πολύποδες  φωτίζοντάς τους όχι με  το συνηθισμένο λευκό φώς αλλά με άλλο που προέρχεται από παρέμβαση στις  συχνότητες του οπτικού φάσματος.  Έτσι με το πάτημα ενός κουμπιού πάνω στο ενδοσκόπιο, ο γιατρός λαμβάνει μια  διαφορετική αλλά πιο ευκρινή απεικόνιση του πολύποδα (ηλεκρονική χρωμοενδοσκόπηση). Δεδομένης της επικινδυνότητας  των  πολυπόδων-αδενωμάτων να εξαλλαγούν σε καρκίνο  καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι  να εντοπίζονται οι επίπεδες μορφές αυτών.

epipedi-polipodes

Επίπεδος πολύποδας α)χωρίς β)με ηλεκτρονική και γ)με συμβατική χρωμοενδοσκόπιση

Είναι ο επίπεδος πολύποδας στο παχύ έντερο ένα νέο είδος πολύποδα;

Όχι, ο επίπεδος πολύποδες δεν είναι ένας νέος τύπος πολύποδα.  Όμως είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί  και έχει πιο επιθετική συμπεριφορά από το τυπικό πολύποδα που ανιχνεύθηκε κατά τη διάρκεια ενός προληπτικού ελέγχου με κολονοσκόπηση.

Είναι όλοι οι επίπεδοι πολύποδες εξαιρέσιμοι ενδοσκοπικά;

Όχι. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί ή δεν πρέπει να γίνει ενδοσκοπική εξαίρεση. Αυτό θα το κρίνει ο θεράπων ιατρός χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια που καθορίζονται από τις διεθνείς  επιστημονικές εταιρείες και συνέδρια.

Πως αφαιρούνται οι επίπεδοι πολύποδες;

H αφαίρεση αυτών των πολυπόδων είναι πιο δύσκολη από εκείνη των απλών πολυπόδων και απαιτεί μεγαλύτερη εμπειρία και δεξιοτεχνία από τον ενδοσκόπο.  Χρησιμοποιούνται εξελιγμένες τεχνικές υπό την έννοια των  ενδοσκοπικών χειρισμών και διαδικασιών. Στο Νοσοκομείο  Metropolitan  αφαιρούμε τέτοιου είδους πολύποδες  με διάφορες τεχνικές. Στους συνηθισμένους  υπερυψωμένους πολύποδες  η αφαίρεση γίνεται με τη βοήθεια  ρεύματος υψηλής συχνότητας που περνά μέσα από ένα βρόχο που τοποθετείται γύρω από αυτούς. Τους επίπεδους πολύποδες όμως  πρέπει πρώτα να τους μετατρέψουμε σε ένα σχεδόν υπερυψωμένο πολύποδα. Αυτό  απαιτεί  την έγχυση ειδικού υγρού κάτω από την βάση του πολύποδα  ώστε να υπερυψωθεί  και να απομακρυνθεί από την επιφάνεια  του γαστρεντερικού σωλήνα. Στη συνέχεια μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της αφαίρεσης. Χρησιμοποιούνται, η ενδοσκοπική  βλεννογόνια  εκτομή (EMR-endoscopic mucosal resection) ή για μεγαλύτερες επίπεδες βλάβες ο ενδοσκοπικός υποβλεννογόνιος διαχωρισμός (ESD– endoscopic submucosal  dissection).  Για τις τεχνικές αυτές θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι

  • Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν σωστά και πλήρως την προετοιμασία του εντέρου, σύμφωνα με τις οδηγίες του  γιατρού τους πριν από την κολονοσκόπηση. Η κατάλληλη προετοιμασία του εντέρου είναι σημαντική έτσι ώστε ο γιατρός μπορεί να δει καθαρά το σύνολο του παχέος εντέρου και να εντοπίσει ακόμη και τους επίπεδους πολύποδες-αδενώματα.
  • Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοσκόπησης Πεπτικού, ο γιατρός σας θα πρέπει να αφιερώνει  μέσο χρόνο τουλάχιστον έξι λεπτών ή και περισσότερο κατά την απόσυρση του κολονοσκοπίου, προκειμένου να εξασφαλίζεται ασφαλής επάρκεια χρόνου για την  ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών.