Μανομετρία υψηλής Ανάλυσης

Τι είναι η μανομετρία οισοφάγου υψηλής ανάλυσης (high resolution manometry);

H μανομετρία υψηλής ανάλυσης του οισοφάγου ή αλλιώς High resolution manometry είναι μια εξέταση που καταγράφει και μελετά τις πιέσεις που αναπτύσσονται στον αυλό του οισοφάγου. Η καταγραφή αυτών των πιέσεων δείχνει αν ο οισοφάγος μας λειτουργεί σωστά. Ο οισοφάγος είναι ο μακρύς σωλήνας που περιβάλλεται από μυς και συνδέει τον φάρυγγα με το στομάχι μεταφέροντας την τροφή και τα υγρά σε αυτό.

Η καταγραφή επιτυγχάνεται με μία σειρά από αισθητήρες πιέσεων που απέχουν μόλις ένα εκατοστό μεταξύ τους και είναι ενσωματωμένοι σε έναν λεπτό καθετήρα που εισάγουμε από την μύτη.

Σήμερα στα σύγχρονα γαστρεντερολογικά ενδοσκοπικά κέντρα η μανομετρία οισοφάγου υψηλής ανάλυσης έχει αντικαταστήσει την κλασική μανομετρία

 

Σε τι διαφέρει η  μανομετρία υψηλής ανάλυσης από την κλασική μανομετρία οισοφάγου;

Μανομετρία υψηλής ΑνάλυσηςΗ διαφορά της μανομετρίας υψηλής ανάλυσης από την κλασική ή αλλιώς συμβατική μανομετρία οισοφάγου, που είναι ένα παλαιότερης γενιάς διαγνωστικό σύστημα, βρίσκεται  στο γεγονός ότι στην πρώτη, οι αισθητήρες πιέσεως που αναφέραμε παραπάνω απέχουν πολύ λίγο μεταξύ τους επιτρέποντας έτσι πιο λεπτομερείς  καταγραφές των πιέσεων στο εσωτερικό του οισοφάγου. Στην κλασσική μανομετρία οι αισθητήρες απέχουν σημαντικά ο ένας από τον άλλο και συνεπώς οι πληροφορίες είναι λιγότερες. Επίσης το διάγραμμα της κλασσικής μανομετρίας έχει μια απλή κυματομορφή ενώ στη σύγχρονη μανομετρία αποτυπώνεται με χρώματα. Οι υψηλές πιέσεις αντιστοιχούν σε κόκκινο χρώμα και οι χαμηλές σε μπλέ.

Σήμερα όλα τα σύγχρονα ενδοσκοπικά κέντρα χρησιμοποιούν πλέον μανομετρία υψηλής ανάλυσης η οποία και θεωρείται διεθνώς ως η “χρυσή” εξέταση μελέτης της κινητικότητας του οισοφάγου.

 

Πότε θα ζητήσει ο γιατρός μας να υποβληθούμε σε μανομετρία;

Ο γιατρός μας θα συστήσει να υποβληθούμε σε μανομετρία του οισοφάγου όταν έχουμε συμπτώματα που σχετίζονται με διαταραχές στην κινητικότητα του. Αυτά οφείλονται συχνά σε παθήσεις που διαταράσσεται σημαντικά η μεταφορά της τροφής στον οισοφάγο. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι π.χ. η δυσκολία στην κατάποση της στερεάς τροφής ή και των υγρών και η προώθησή τους στον οισοφάγο, ο πόνος ή το κάψιμο πίσω από το στήθος, η αναγωγή της τροφής (επιστροφή μετά την κατάποση πίσω στο στόμα),οι έμετοι, ο βήχας το βράδι και άλλα.

Η μανομετρία μετρά πόσο καλά λειτουργούν οι μυς στο πάνω και κάτω μέρος του οισοφάγου μας (ανώτερος και κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας), αν έχουν σωστό συγχρονισμό και καλή συνεργασία μεταξύ τους. Ελέγχει επίσης εάν ο κυκλικός μυς που περιβάλει σε όλο το μήκος το κυρίως σώμα του οισοφάγου δουλεύει κατάλληλα ώστε να προωθεί με σωστό τρόπο την στερεά τροφή και τα υγρά στο στομάχι. Μετρά την ταχύτητα και τα χαρακτηριστικά του περισταλτικού (προωθητικού) κύματος που δημιουργεί αυτός ο μυς ώστε να μετακινεί την τροφή.

Μελετώντας όλες αυτές τις παραμέτρους με την οισοφαγική μανομετρία θέτουμε τελικά την διάγνωση της πάθησης.

 

Ποιες είναι οι παθήσεις που μπορεί να διαταράξουν την κινητικότητα του οισοφάγου;

Είναι αρκετές. Οι πιο γνωστές και οι οποίες εντάσσονται στην κατηγορία των πρωτοπαθών διαταραχών, είναι ενδεικτικά η αχαλασία του οισοφάγου, ο διάχυτος οισοφαγικός σπασμός κ.α.

Ποια είναι η διαδικασία της μανομετρίας υψηλής ανάλυσης του οισοφάγου;

Όπως και στην κλασσική μανομετρία  του οισοφάγου ο γαστρεντερολόγος περνά μέσα από τη μύτη έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα), που όπως είπαμε περιέχει αισθητήρες πίεσης. Η εξέταση είναι ανώδυνη και γίνεται καλά ανεκτή από τον ασθενή ενώ δεν επηρεάζει καθόλου την λειτουργία της αναπνοής. Είναι πιθανόν να προκαλέσει μια μικρή, παροδική δυσφορία.  Όλη η διαδικασία δεν ξεπερνά τα 20 με 30 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια του τεστ δεν καταστέλλουμε με φαρμακα τον ασθενή. Απλώς χρησιμοποιούμε ένα τοπικό αναισθητικό την ξυλοκαίνη που εφαρμόζουμε στην μύτη για να κάνει τη διέλευση του σωλήνα πιο άνετη.