default-logo
2ας Μεραρχίας 19 Πειραιάς
Τηλ.: +30 210 429 6700
Email: info@dr-delis.gr

Νέα μέθοδος θεραπείας οισοφάγου Barrett με ραδιοσυχνότητες

Η πιθανότητα εξέλιξης σε αδενοκαρκίνωμα είναι βεβαίως μικρή αλλά υπαρκτή. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή φαρμακευτική αντιπαλινδρομική αγωγή με ειδικά φάρμακα (αναστολείς αντλίας πρωτονίων, PPIs). Κυρίως όμως πρέπει να βρίσκονται σε τακτικό ενδοσκοπικό έλεγχο (γαστροσκόπηση) στον οποίο κάθε φορά λαμβάνονται πολλαπλές βιοψίες. Αυτά σχετίζονται βασικά με τον τομέα της πρόληψης.

Ως προς την θεραπεία, η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου (οισοφαγεκτομή) σε προχωρημένες περιπτώσεις με υψηλού βαθμού δυσπλασία ή ήδη εγκατεστημένο καρκίνο, είναι μια σοβαρή και δύσκολη διαδικασία χωρίς ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Άλλες, λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι που κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν δεν έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

halo90Το τελευταίο διάστημα μια νέα επαναστατική μέθοδος έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ενδοσκοπική αντιμετώπιση του οισοφάγου Barrett. Η καταστροφή του μεταπλαστικού ή δυσπλαστικού επιθηλίου Barrett γίνεται με καυτηριασμό, με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπονται από το καινοτόμο σύστημα HALOTM (ΒΑRΧΧ). Ο καυτηριασμός του οισοφάγου Barrett με την βοήθεια της ενέργειας που παράγουν τα ραδιοκύματα έχει βρεθεί ότι είναι μια αποτελεσματική αλλά και ασφαλής μέθοδος. Τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται μέσω ενός καθετήρα στον αυλό του οισοφάγου καταστρέφουν τον παθολογικό ιστό (ablation), ενώ ενοχλούν ελάχιστα τον υγιή ιστό.

To σύστημα αυτό κυκλοφορεί σε δύο μορφές το HALO360 και το HALO90. Η επιλογή για το ποια θα χρησιμοποιηθεί, εξαρτάται από την έκταση την οποία καταλαμβάνει  ο οισοφάγος Barrett και από το αν αυτός καλύπτει κυκλοτερώς ή όχι, τον αυλό του οισοφαγικού σωλήνα. Στις εκτεταμένες βλάβες χρησιμοποιούμε το HALO 360, ενώ για μικρές γλωσσίδες και νησίδες βλάβης, το HALO 90.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή τεχνική ενδοσκοπικής θεραπείας του οισοφάγου Barrett, με τη μέθοδο HALOTM , έχει λάβει την πλήρη έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA). Χρησιμοποιείται πλέον στην κλινική πράξη για την θεραπεία του οισοφάγου Barrett στις ΗΠΑhalo360 και στην Ευρώπη, με θεαματικά αποτελέσματα όχι μόνο για τον δυσπλαστικό αλλά και για τον απλό Barrett. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο οισοφάγος Barrett μπορεί πλήρως να εξαλειφθεί με το σύστημα HALO σε ποσοστό 98.4% των ασθενών. Αλλες μελέτες δείχνουν ότι 92% των ασθενών που αντιμετωπίσθηκαν με HALO παραμένουν ελεύθεροι νόσου στην πενταετία.

Με την νέα ενδοσκοπική αυτή μέθοδο μπορούμε να παρέμβουμε θεραπευτικά αλλά και προληπτικά ως προς την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, αφού διακόπτεται η γνωστή εξελικτική αλληλουχία (φυσική πορεία) της νόσου δηλ. ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARRETT→ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ→ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ→ΑΔΕΝΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ.

newbarret

Το πάσχον επιθήλιο (εσωτερική επικάλυψη του αυλού και άνω στιβάδα του βλεννογόνου) του οισοφάγου Barrett έχει πάχος περίπου 500μm. Το πάχος του βλεννογόνου που καταστρέφεται μέσω της ελεγχόμενης θεραπείας με τα ραδιοκύματα, είναι περίπου 1000μm δηλ. 1mm, έτσι ώστε να είναι δεδομένη η καταστροφή του Barrett σε όλο το βάθος, χωρίς όμως να καταστρέφεται ο παρακάτω υγιής ιστός.

Η ενέργεια μέσω των ραδιοκυμάτων μεταδίδεται μόλις σε 1 δευτερόλεπτο ώστε να έχουμε γρήγορη καταστροφή του πάσχοντος επιθηλίου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

Ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε καταστολή στην αίθουσα των ενδοσκοπήσεων, εισάγουμε στον οισοφάγο την ειδική συσκευή καθετήραnew-methodos-barret εκπομπής των ραδιοκυμάτων που αποδίδει ελεγχόμενα επίπεδα ενέργειας, ικανής να καταστρέψει την πάσχουσα στιβάδα του επιθηλίου Barrett. Η ικανότητα αυτή του συστήματος να δημιουργεί στον πάσχοντα ιστό ελεγχόμενη με ακρίβεια ποσότητα θερμότητας και επακόλουθη καταστροφή των κυττάρων ομοιόμορφα μέχρι ένα ορισμένο βάθος (1000μm), είναι ένας από τους λόγους που η

μέθοδος έχει χαμηλά ποσοστά επιπλοκών (στενώσεις, διατρήσεις κ.λ.π.) σε σχέση με άλλες θεραπείες που δοκιμάσθηκαν στο παρελθόν όπως π.χ. η φωτοδυναμική θεραπεία. Για μικρής έκτασης βλάβες χρησιμοποιούμε καθετήρα που καταλήγει σε μια μια τοξοειδή πλακέτα (HALO 90) η οποία προσαρμόζεται στο άκρο του γαστροσκοπίου, ενώ για μεγαλύτερες βλάβες χρησιμοποιούμε καθετήρα προσαρμοσμένου σε ένα μπαλόνι με σχήμα λουκάνικου (HALO 360). Η όλη διαδικασία διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα. Μετά από ένα διάστημα 1-2 ωρών στην ανάνηψη, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ την επόμενη ημέρα στην εργασία του.

Μπορεί να χρειασθούν 2 ή και 3 συνεδρίες για την πλήρη εξάλειψη του επιθηλίου Barrett με δίμηνα μεσοδιαστήματα.

Στην Ενδοσκοπική Μονάδα του ΜETROPOLITAN HOSPITAL χρησιμοποιώ την μέθοδο ήδη από τα μέσα του 2009 με επιτυχία. Αξίζει να αναφερθεί ότι είχαμε την τιμή να ανακοινώσουμε τα πρώτα περιστατικά στην χώρα μας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας του 2009.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ενδοσκοπική μέθοδος καταστροφής του οισοφάγου με ραδιοσυχνότητες HALO είναι μια καινοτόμος, ασφαλής, αποτελεσματική μέθοδος με υψηλότατα ποσοστά πλήρους εξάλειψης του οισοφάγου Barrett (θεραπευτική δράση) αλλά και διακοπής της επιδείνωσης της νόσου προς την κατεύθυνση της υψηλόβαθμης δυσπλασίας και του καρκίνου.

ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ HALO O ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARRET ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ.

Σημαντική Υπενθύμιση: Οι πληροφορίες που υπάρχουν σ’ αυτό το φυλλάδιο, έχουν ως σκοπό τη γενική ενημέρωση του κοινού σχετικά με το Σύνδρομο Οισοφάγου BARRETT και τη θεραπεία του και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικατάσταση έγκυρης ιατρικής οδηγίας από το θεράποντα ιατρό. Η ενδοσκοπική θεραπεία του Συνδρόμου BARRETT, δεν ενδείκνυται για εγκύους, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία στον οισοφάγο, ασθενείς με οισοφαγικούς κιρσούς και ασθενείς που έχουν κάνει Μυοτομία κατά Heller για θεραπεία αχαλασίας του Οισοφάγου. Πιθανές επιπλοκές από τη θεραπεία HALOTM (<0,19%) θα πρέπει να συζητηθούν με το θεράποντα ιατρό.

 

halogeneral