Η Γαστροπάρεση και πως αντιμετωπίζεται

Η Γαστροπάρεση και πως αντιμετωπίζεται

Τι σημαίνει γαστροπάρεση και πότε χαρακτηρίζεται ανθεκτική;

Η γαστροπάρεση (στομαχική παράλυση) είναι μια διαταραχή στην οποία η κινητικότητα του στομάχου επιβραδύνεται ή δεν λειτουργεί καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι χρειάζεται αρκετό χρόνο για να αδειάσει από την τροφή. Ανθεκτική λέγεται η γαστροπάρεση που δεν ανταποκρίνεται στις συνιστάμενες διαιτητικές ρυθμίσεις και τα φάρμακα.

Πως εκδηλώνεται η γαστροπάρεση;

Η γαστροπάρεση παρουσιάζεται με μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, εμέτους, ζάλη, μετεωρισμό (φούσκωμα), παλινδρόμηση της τροφής στον οισοφάγο αλλά και αίσθημα πρόωρου κορεσμού που σημαίνει ότι οι ασθενείς ‘χορταίνουν’ γρήγορα. Στις βαρύτερες καταστάσεις οι ασθενείς χάνουν βάρος λόγω αναγκαστικού υποσιτισμού.

Ποιοι ασθενείς εμφανίζουν συχνότερα γαστροπάρεση;

Η γαστροπάρεση εμφανίζεται συχνότερα 1) σε ασθενείς με αρρύθμιστο αλλά όχι υποχρεωτικά σακχαρώδη διαβήτη (διαβητική γαστροπάρεση), 2)  μετά από χειρουργικές επεμβάσεις οισοφάγου στομάχου λόγω τραυματισμού του πνευμονογαστρικού νεύρου, αλλά και 3) χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος, για αυτό και λέγεται ιδιοπαθής γαστροπάρεση. Περίπου στην μία από τις τρείς περιπτώσεις γαστροπάρεσης δεν βρίσκεται η αιτία.

Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν γαστροπάρεση;

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες γνωστές καταστάσεις που οδηγούν σε  γαστροπάρεση αλλά είναι λιγότερο συχνές. Αυτά περιλαμβάνουν: ιογενείς λοιμώξεις, τη νόσο του Parkinson, τη κυστική ίνωση, την αμυλοείδωση, διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, κάποιες παθήσεις του θυροειδούς, φάρμακα που καθυστερούν το άδειασμα του στομάχου κ.α.

Πώς γίνεται η διάγνωση της γαστροπάρεσης;

Ο γιατρός σας θα πάρει το ιατρικό σας ιστορικό και θα συνεχίσει με μια φυσική (κλινική) εξέταση. Προκειμένου να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας θα πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις όπως η γαστροσκόπηση, το υπερηχογράφημα αλλά και εξετάσεις αίματος που μπορούν να ελέγξουν αν π.χ. υπάρχει διαβήτης ή άλλες καταστάσεις.

Μόλις ο γιατρός σας αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας, θα προτείνει εξετάσεις για να δει πόσο καλά αδειάζει το στομάχι σας. Αυτές οι δοκιμές μπορούν να περιλαμβάνουν:

Το σπινθηρογράφημα γαστρικής κένωσης (GES, gastric emptying scintigraphy) που περιλαμβάνει την κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής με μια αβλαβή ραδιενεργή ουσία, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να δει πόσο γρήγορα αδειάζει το γρήγορο φαγητό από το στομάχι σας ή μια δοκιμασία αναπνοής αβλαβούς ραδιενεργού άνθρακα. Αυτές οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν την παρουσία γαστροπάρεσης.

Υπάρχει θεραπεία; Πώς αντιμετωπίζεται η γαστροπάρεση;

Ανάλογα με το υποκείμενο νόσημα θα υπάρξει και μια αρχική θεραπευτική αντιμετώπιση. Εάν η γαστροπάρεση προκαλείται από διαβήτη, το πρώτο βήμα είναι να βελτιωθεί ο έλεγχος του σακχάρου. Κατόπιν μπορεί να δοθούν φάρμακα και να γίνουν οι δέουσες συστάσεις για αλλαγές στη διατροφή.

Αν δεν υπάρξει βελτίωση που σημαίνει ότι η γαστροπάρεση είναι ανθεκτική ενδεχομένως θα πρέπει να ακολουθήσουν πιο δραστικές μορφές αντιμετώπισης όπως η εμφύτευση γαστρικού διεγέρτη (βηματοδότη) γνωστού ως GES (γαστρικός ηλεκτρικός διεγέρτης), η χειρουργική παρέμβαση (πυλωροπλαστική) Άλλες τεχνικές είναι η παρηγορητική τοποθέτηση γαστροστομίας,η γαστρεκτομή, η τοποθέτηση στεντ στον πυλωρό ή η σύγχρονη ενδοσκοπική θεραπεία GPOEM.

Τι είναι η GPOEM (gastric POEM);

Η GPOEM (Gastric Peroral Endoscopic Pyloromyotomy) ή αλλοιώς διαστοματική γαστρική πυλορομυοτομή, είναι μια καινοτόμος ενδοσκοπική μέθοδος του τρίτου χώρου που έχει στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ασθενών με ανθεκτική γαστροπάρεση. Συνδυάζει τα δυνητικά πλεονεκτήματα της κλασσικής χειρουργικής πυλωροπλαστικής ενώ συγχρόνως εμπεριέχει τα οφέλη της ελάχιστα  επεμβατικής ενδοσκοπικής χειρουργικής.

Η Γαστροπάρεση και πως αντιμετωπίζεταιΗ G-POEM βασίζεται στις αρχές της κλασικής POEM για την οισοφαγική αχαλασία, και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από τον Khashab και συν (2). Η τεχνική εκτέλεσης της G-POEM είναι παρόμοια με εκείνη της POEM στην  οισοφαγική αχαλασία. Κατά τη διάρκεια της πραγματοποιείται τεχνητή υπέγγερση του βλεννογόνου με υποβλεννογόνια ένεση χρωστικής (indigo carmine ή methylene blue) στο μείζον τόξο του στομάχου, περίπου 4-5 cm  προ του πυλωρικού δακτυλίου, μικρή επιμήκης διατομή επ’αυτής με σκοπό την είσοδο του ενδοσκοπίου και την δημιουργία υποβλεννογόνιας σήραγγας (τούνελ) έως το πυλωρικό στόμιο (εικ 1). Ακολουθεί  μυοτομή του πυλωρικού μυός και τελικά η σύγκλειση της αρχικής τομής με endoclips. Η ορθή διαδρομή της σήραγγας στον υποβλεννογόνιο χώρο πιστοποιείται με επανειλημμένες εξόδους του ενδοσκοπίου από το τούνελ. Εναλλακτικά, για την επιβεβαίωση του σωστού προσανατολισμού έχει χρησιμοποιηθεί η ακτινοσκόπηση μετά από τοποθέτηση endoclip στον πυλωρό που δρα ως ακτινοσκιερό οδηγό σημείο. Αυτό φαίνεται ότι διευκολύνει την διαδικασία και μειώνει τον χρόνο της επέμβασης.

Υπάρχουν κάποιες διαιτητικές συμβουλές για την γαστροπάρεση;

Προτιμάμε τροφές που μπορεί να αφομοιωθούν πιο εύκολα ώστε ο οργανισμός να απορροφήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Για έναν ασθενή με γαστροπάρεση είναι καλύτερα να τρώει τέσσερα με έξι γεύματα την ημέρα, να περιορίσει ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, να τρώει κυρίως τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, να αφήνει επαρκή χρόνο μετά τα γεύματα πριν πάει για ύπνο, να υποκαταστήσει τα στερεά τρόφιμα με πουρέ ή άλλα με υγρή μορφή και άλλα που θα συμβουλεύσει ο θεράπων ιατρός του.

Η Γαστροπάρεση και πως αντιμετωπίζεται

Που διενεργούνται αυτού του είδους οι επεμβάσεις;

Αυτές οι επεμβάσεις εκτελούνται από επεμβατικούς ενδοσκόπους εξειδικευμένους στις σύγχρονες τεχνικές της ενδοσκόπησης του τρίτου χώρου (POEM, ZPOEM, STER κ.α.), σε ενδοσκοπικά κέντρα με εξελιγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ο κ Δελής πραγματοποιεί αυτού του είδους τις επεμβάσεις στο METROPOLITAN HOSPITAL.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε  Επικοινωνία