Η Ενδοσκοπικη μέθοδος θεραπείας της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες με υψηλό δείκτη νοσηρότητος. Στατιστικά δεδομένα την συσχετίζουν με αγγειακά επεισόδια, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, χρόνιες εκφυλιστικές νόσους κ.α. Η αντιμετώπιση της είναι τις περισσότερες φορές δύσκολη και επίπονη. Στην πράξη χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι ή και συνδιασμοί μεθόδων με άλλοτε καλά και άλλοτε ατελή ή και απογοητευτικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μια νέα μέθοδος, αυτή την φορά ενδοσκοπική. Η χρήση του ενδογαστρικού μπαλονιού αποτελεί μια μη χειρουργική, μη φαρμακευτική, εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Η τοποθέτησή του γίνεται από τον ειδικό γαστρεντερολόγο.

Το ενδογαστρικό μπαλόνι είναι κατασκευασμένο από ένα υψηλής ποιότητας ελαστομερές σιλικόνης που το καθιστά ανθεκτικό στη γαστρική οξύτητα και τα αιχμηρά κομμάτια τωνMPALONI-stomaxiτροφίμων. Η βασική του δράση είναι να καταλαμβάνει ένα τμήμα του στομάχου και έτσι να δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού, ελαττώνοντας το αίσθημα της πείνας. Πριν την τοποθέτησή του προηγείται ενδοσκοπικός έλεγχος (γαστροσκόπηση) για να προσδιορισθεί η ακριβής ανατομία του στομάχου και να αποκλεισθούν τυχόν ασθένειες που δεν επιτρέπουν την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του. Το σφαιρικό του σχήμα και η λεία επιφάνεια, μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας ελκών και αποφράξεων.

Εάν το στομάχι είναι υγιές το μπαλόνι εισάγεται στο στομάχι του παχύσαρκου ασθενούς και γεμίζει με 500-700 ml φυσιολογικού ορού ή αέρα ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή κάτω από ενδοσκοπική επιτήρηση. Παραμένει εκεί για ένα διάστημα έως 6 μήνες. Οι πρώτες ημέρες αποτελούν μα φάση προσαρμογής στην νέα κατάσταση. Κατά την διάρκεια αυτών των πρώτων ημερών μετά την τοποθέτηση υπάρχει μια τάση ναυτίας ή και εμέτων που συνήθως υφίεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Μετά την πάροδο των 6 μηνών ξεφουσκώνουμε κατάλληλα το μπαλόνι και το αφαιρούμε ενδοσκοπικά. Διαδοχική τοποθέτηση και άλλου μπαλονιού μπορεί να υπάρξει με σκοπό την χρονική επέκταση της θεραπείας.

Η κυρίως δράση του μπαλονιού επιτελείται στο διάστημα περίπου των πρώτων δύο μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπάρχει ένας περιορισμός της όρεξης, ο οποίος κατόπιν μειώνεται. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ταυτόχρονη διαιτητική παρακολούθηση του παχύσαρκου ατόμου. Από την πλευρά του πρέπει να υπάρχει η διάθεση να τηρήσει ένα σταθερό πρόγραμμα δίαιτας κατά την διάρκεια της παραμονής του μπαλονιού στο στομάχι αλλά και μετά από αυτήν. Η διαδικασία αυτή προορίζεται να υποκινήσει μια τροποποίηση στις διατροφικές συνήθειες του παχύσαρκου ασθενούς. Να αλλάξει με άλλα λόγια την διατροφική του συμπεριφορά. Εάν δεν συνυπάρχει διαιτητική παρέμβαση η μέθοδος είναι μάλλον άσκοπη. Η συνήθης έκβαση αφορά σε μια σημαντική απώλεια βάρους περίπου 15-20 κιλών στο εξάμηνο παραμονής του μπαλονιού στο στομάχι. Βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις που η απώλεια βάρους είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο υπάρχει η κατάλληλη διαιτητική παρακολούθηση.

Σε ποιους όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος; Έχει σημασία η προσεκτική επιλογή των ατόμων που μπορεί να υποβληθούν σε αυτή την διαδικασία. Όπως κάθε ιατρική μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις. Πρέπει να προηγηθεί μια συζήτηση με τον γιατρό για να καθορισθεί εάν πληρούνται τα κριτήρια για να προχωρήσει κανείς στην εφαρμογή της μεθόδου. Εκείνος θα σας εξηγήσει διεξοδικά την διαδικασία και θα λύσει τυχόν απορίες σας.

Σε γενικές γραμμές υποψήφιοι για τοποθέτηση του μπαλονιού είναι μετρίως παχύσαρκα άτομα που παρουσιάζουν κινδύνους υγείας ακριβώς λόγω της παχυσαρκίας και δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους με ένα επιτηρούμενο διαιτητικό πρόγραμμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άτομα με σοβαρού βαθμού παχυσαρκία που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες ενδείξεις αλλά η εξατομίκευση έγκειται στην επιστημονική κρίση του γιατρού.

Υπάρχουν όμως και αντενδείξεις της μεθόδου. Έτσι π.χ. η διαδικασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα όπως οισοφαγίτιδα, ενεργό έλκος στομάχου η δωδεκαδακτύλου ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου όπως η ν. Crohn, σε άτομα με μεγάλη ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη, σε αλκοολικούς ή χρήστες ναρκωτικών ουσιών ουσιών, σε άτομα με κίνδυνο αιμορραγίας π.χ. από οισοφαγικούς ή γαστρικούς κιρσούς κ.α.

Η χρήση του μπαλονιού στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ιδίως της κακοήθους δεν αποτελεί πανάκεια. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η απόλυτη λύση για την αντιμετώπισή της. Μπορεί όμως να βοηθήσει σημαντικά και για ορισμένους ανθρώπους να είναι η άριστη επιλογή.