Ενδοσκοπική γαστροστομία

Τι είναι η ενδοσκοπική γαστροστομία (ΕΓ);

gastostomia1Η Ένδοσκοπική Γαστροστομία είναι μια μικρή ενδοσκοπική επέμβαση με την οποία ο ειδικός γιατρός (Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος) τοποθετεί ένα μαλακό σωλήνα, διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος απευθείας στο στομάχι του ασθενούς. Σκοπός της ενδοσκοπικής γαστροστομίας είναι να δώσει την δυνατότητα να σιτισθούν ασθενείς που αδυνατούν για οποιονδήποτε λόγο να καταπιούν την τροφή τους. Με την γαστροστομία παρακάμπτεται η στοματική οδός. Ο ασθενής μπορεί να λάβει εκτός από την τροφή, νερό και άλλα υγρά και φάρμακα απευθείας στο στομάχι. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται η ανάγκη για σίτιση από το στόμα όταν αυτή είναι για κάποιο λόγο δύσκολη ή αδύνατη.

Ποιοί ασθενείς μπορο να ωφεληθούν από την ενδοσκοπική γαστροστομία;

Βασικά είναι τα άτομα που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση να καταπιούν την τροφή τους. Παραδείγματος χάριν, ασθενείς που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές, όπως π.χ. άνοια, εγκεφαλικά επεισόδια, νόσο Parkinson κ.α.. Επιπλέον, εκείνοι που πάσχουν από κάποιο καρκίνο στην περιοχή του κρανίου ή του λαιμού ή έχουν υποστεί κάποιο τραύμα στο πρόσωπο. Σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου κ.α.. Η γαστροστομία χρησιμοποιείται επίσης ακόμη προκειμένου να αδειάσει το στομάχι από υγρά λόγω απόφραξης του εντέρου συνήθως από νεοπλασματικές κακοήθεις βλάβες στη κοιλιά. Εννοείται ότι μέσω του σωλήνα της γαστροστομίας ο ασθενής μπορεί να λάβει και τα φαρμακά του.

Πού και πώς γίνεται η ενδοσκοπική γαστροστομία;

Η γαστροστομία γίνεται συνήθως στην αίθουσα ενδοσκοπήσεων του Νοσοκομείου από τον εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο ενδοσκόπο με την βοήθεια της γαστροσκόπησης. Ο ασθενής βρίσκεται υπό καταστολή και σε αναλγητική αγωγή από τον αναισθησιολόγο. Δεν απαιτείται νάρκωση. Ένα ενδοσκόπιο, το γαστροσκόπιο, (εύκαμπτος σωλήνας με μια κάμερα και ένα φως στην άκρη), διέρχεται διαμέσου του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου στο στομάχι. Ο γιατρός ακολούθως, μετά από τοπική αναισθησία, κάνει μία μικρή τομή όχι μεγαλύτερη από 1 εκατοστό στο δέρμα της κοιλιάς, ακριβώς πάνω από το στομάχι. Με τη βοήθειαι του ενδοσκοπίου, ένας εύκαμπτος σωλήνας διαμέτρου ολίγων χιλιοστών τοποθετείται διαμέσου αυτής της τομής και στερεώνεται (καθηλώνεται) κατάλληλα στη θέση αυτή. Ο σωλήνας αυτός μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για την σίτιση του ασθενούς αλλά και για την χορήγηση φαρμάκων. Η όλη διαδικασία είναι σύντομη και δεν διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά.

Και αν ο ασθενής παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα;

Φάρμακα που επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος όπως το Sintrom,τοgastostomia2 Iscover, το Plavix,η ασπιρίνη καιάλλα πρέπει να διακοπούν συνήθως κάποιες ημέρες πριν την τοποθέτηση της γαστροστομίας. Αυτό θα το καθορίσει ο θεράπων ιατρός.

Πότε είναι δυνατή η επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι;

Αν ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμένει για άλλο λόγο στο Νοσοκομείο μπορεί να πάει στο σπίτι την ημέρα της επέμβασης ή την επόμενη το πρωί.

Υπάρχουν επιπλοκές από την τοποθέτηση γαστροστομίας;

Σε όλες της επεμβατικές πράξεις ενδέχεται να συμβούν επιπλοκές. Στην περίπτωση της γαστροστομίας είναι σπανιότατες έως μηδαμινές, εφόσον αυτή γίνει από έμπειρο ενδοσκόπο. Βέβαια αυτές είναι διορθώσιμες. Κάποιες εμφανίζονται αμέσως ή σχεδόν μετά την τοποθέτηση του σωλήνα ενώ άλλες μπορεί να εμφανισθούν στην πορεία. Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της τομής τις πρώτες ώρες η ημέρες, μικρή διαρροή του περιεχομένου του στομάχου γύρω από το χώρο του σωλήνα, μετατόπιση, δυσλειτουργία αλλά και απόφραξη του σωλήνα. Άλλη πιθανή επιπλοκή είναι η επιμόλυνση του σωλήνα. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το πότε θα πρέπει να σκεφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Κάποια μικροπροβλήματα μπορεί να διορθωθούν από το άτομο που έχει επιφορτισθεί με την φροντίδα της γαστροστομίας στο περιβάλλον του ασθενούς και μάλιστα πολύ εύκολα .

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεται ο σωλήνας της γαστροστομίας;

fgfdgdfgΟ σωλήνας της γαστροστομίας έχει χρόνο ζωής κάποιων μηνών. Το διάστημα όμως αυτό αλλάζει ανάλογα με την χρήση και την επιμέλεια στον καθημερινό καθαρισμό και συντήρησή του. Οι αλλαγές γίνονται στο σπίτι του ασθενούς από κάποιον ειδικό όταν κριθεί απαραίτητο.
Είναι εύκολο να αφαιρεθεί πλήρως ο σωλήνας αν κριθεί ότι ο ασθενής δεν τον χρειάζεται πλέον;

Και βέβαια. Η δαδικασία είναι πολύ απλή και διαρκεί λίγα λεπτά.