Εκκόλπωμα Zenker

Τι είναι το εκκόλπωμα Zenker;

Εκκόλπωμα Zenker

Το εκκόλπωμα Zenker (Ζένκερ) ή αλλιώς φαρυγγο-οισοφαγικό- εκκόλπωμα είναι ένας σάκος που προβάλλει προς τα έξω και πίσω στο ανώτερου τμήμα του οισοφάγου, κάτω από τον φάρυγγα. Πρόκειται για μια προσεκβολή του βλεννογόνου και του υποβλεννογόνιου χιτώνα του οισοφάγου διαμέσου του μυϊκού χιτώνα αυτού που δημιουργείται στη συμβολή του οπίσθιου τοιχώματος του φάρυγγα με τον οισοφάγο. Είναι σχετικά σπάνιο και εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους άνδρες.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;

Οι ασθενείς εμφανίζουν δυσκολία στη κατάποση, αναγωγή άπεπτης τροφής, δύσοσμη αναπνοή  και συχνές εισροφήσεις.

 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εκκόλπωμα ZenkerΟ γιατρός υποψιάζεται την ύπαρξη του εκκολπώματος Zenker από τα συμπτώματα του ασθενούς. Έτσι μετά από ένα λεπτομερές ιστορικό συστήνει μια ακτινολογική εξέταση που λέγεται  οισοφαγογράφημα και εκτελείται κατά την διάρκεια κατάποσης υγρού με βάριο το οποίο χρησιμεύει σαν σκιαγραφικό μέσο. Αυτό επενδύει εσωτερικά τον κατώτερο φάρυγγα και τον οισοφάγο, αναδεικνύοντας το σχήμα του εκκολπώματος. Η διάγνωση μπορεί επίσης να γίνει μέσω ενδοσκόπησης (οισοφαγογαστροσκόπηση) από έναν ειδικό γαστρεντερολόγο

 

Ποια είναι η σύγχρονη θεραπεία του εκκολπώματος Zenker;

Το εκκόλπωμα Zenker  αντιμετωπίζεται σήμερα με την σύγχρονη μέθοδο της ενδοσκοπικής χειρουργικής και την χρήση εύκαμπτου ενδοσκοπιου (flexible endoscopic therapy). Ο δρ Κ. Δελής και η ομάδα του εκτελούν αυτού του είδους τις επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια στο ενδοσκοπικό τμήμα του Metropolitan Hospital. Για περισσότερα βλ. εδώ.