default-logo
2ας Μεραρχίας 19 Πειραιάς
Τηλ.: +30 210 429 6700
Email: info@dr-delis.gr

Μια ανώδυνη, απλή και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροϊδων.

Οι αιμορροίδες είναι φουσκωμένες (οιδηματώδεις) φλέβες στην περιοχή του πρωκτού και του κατώτερου τμήματος του ορθού (το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου). Τα συμπτώματα που συνήθως προκαλούν, είναι ο πόνος, ο κνησμός (φαγούρα) και η αιμορραγία. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται θρόμβοι αίματος στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα επιδείνωση του πόνου, ενώ σε κάποιες άλλες προκαλούνται μολύνσεις από μικρόβια.

Full 5Η θεραπεία με φάρμακα, συνήθως αλοιφές και σιρόπια που λιπαίνουν τα κόπρανα και κάνουν την σύσταση τους πιο μαλακή, είναι συχνά επαρκής για βραχυχρόνια ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο αρκετοί ασθενείς χρειάζονται μια περισσότερο επεμβατική μέθοδο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ριζικότερα και σε βάθος χρόνου τα συμπτώματά τους. Ανάμεσα στην συντηρητική φαρμακευτική αγωγή και την επιθετική χειρουργική επέμβαση,υπάρχει  μιανέα ανώδυνη μέθοδος ενδοσκοπικής θεραπείας των αιμορροϊδων με εφαρμογή πολλαπλών ελαστικών δακτυλίων,που είναι πολύ αποτελεσματική και κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, πολλές και έγκυρες διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι η μέθοδος αυτή που αναφέρεται ως ενδοσκοπική απολίνωση των αιμορροϊδων με ελαστικούς δακτυλίους (multiple rubber band ligation), αποτελεί την επαρκέστερη και αποτελεσματικότερη μη χειρουργική θεραπεία.Έχει επίσης τα μικρότερα ποσοστά επανεμφάνισης συμπτωμάτων. Η μέθοδος στηρίζεται στην πρόκληση ισχαιμικής ατροφίας, επακόλουθης νέκρωσης και τέλος απόπτωσης του αιμορροϊδικού ιστού.

Η ενδοσκοπική απολίνωση μπορεί να γίνει είτε με την βοήθεια άκαμπτου πρωκτοσκοπίου και συσκευής απολίνωσης με ένα ελαστικό δακτύλιο, είτε με εύκαμπτο βίντεο ενδοσκόπιο (κολονοσκόπιο) και συσκευή απολίνωσης πολλαπλών ελαστικών δακτυλίων. Εμείς θα αναφερθούμε σε αυτή την δεύτερη πιο πλήρη και πιο πλεονεκτική μέθοδο (βλ. παρακάτω για διαφορές)

Περιγραφή της μεθόδου.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής είναι τοποθετημένος σε κατάκλιση στο αριστερό του πλάγιο. Η μέθοδος εκτελείται με την βοήθεια ενός λεπτού εύκαμπτου ενδοσκοπίου (κολονοσκοπίου).

Ένα μικρό κυλινδρικό εξάρτημα μήκους περίπου 15 χιλιοστών το οποίο φέρει στην εσωτερική του περιφέρεια τοποθετημένους εκ των προτέρων (προφορτωμένους) καθ’ έκταση ελαστικούς δακτυλίους εφαρμόζεται στην άκρη του ενδοσκοπίου. Το ενδοσκόπιο με το κυλινδρικό εξάρτημα εισάγεται στον πρωκτό και μετά από αναρρόφηση, ένα τμήμα ή και όλος ο αιμορροϊδικός ιστός παγιδεύεται μέσα στον κύλινδρο. Τότε ο γιατρός απασφαλίζοντας τον κατάλληλο μηχανισμό, πυροδοτεί την απελευθέρωση του πρώτου ελαστικού δακτυλίου. Δημιουργείται έτσι μια σφιχτή θηλιά στην βάση της παγιδευμένης αιμορροϊδας που παίρνει πλέον την μορφή μιας μικρής μπάλας. Αυτό ονομάζεται στην ιατρική ορολογία απολίνωση του αιμορροϊδικού ιστού. Η διαδικασία συνεχίζεται με την απασφάλιση και των υπόλοιπων αναγκαίων δακτυλίων. Μερικές ημέρες μετά λόγω της ισχαιμίας προκαλείται ατροφία, ακολουθεί νέκρωση και τέλος απόπτωση του αιμορροϊδικού ιστού. Οι μικρές πληγές που μένουν επουλώνονται γρήγορα. Μπορεί να χρειασθεί μετά από ένα διάστημα 2 μηνών μια επανάληψη της διαδικασίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί τυχόν υπολειμματικός αιμορροιδικός ιστός.

Τι προετοιμασία απαιτείται;

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε ενδοσκοπική απολίνωση των αιμορροίδων μπορεί να σας ζητηθεί να διακόψετε για κάποιο διάστημα προηγουμένως, ορισμένα φάρμακα που παίρνετε, ώστε η διαδικασία να είναι ασφαλής. Τέτοια φάρμακα είναι τα αντιπηκτικά, όπως η ασπιρίνη, το Plavix ή το Sintrom κ.α., κάποια αντιφλγεγμονώδη όπως π.χ το Naprosyn. Το έντερο θα πρέπει να είναι καθαρό για αυτό συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την σχετική προετοιμασία

Είναι ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος;

Η ενδοσκοπική απολίνωση των αιμορροϊδων είναι σχεδόν πάντα μια ανώδυνη μέθοδος, τόσο κατά την διάρκεια της διαδικασίας όσο και μετά από αυτήν. Είναι επίσης ασφαλής μέθοδος και απαιτεί μόνο μια πολύ ήπια καταστολή. Το πιο συνηθισμένο παράπονο των ασθενών (4-5%) είναι μια μικρή αίσθηση βάρους στην περιοχή για 2-3 ημέρες. Σπανιότερες δυνητικές επιπλοκές περιλαμβάνουν τον πόνο, την θρόμβωση των εξωτερικών αιμορροϊδων, την αιμορραγία κ.α. που όμως αντιμετωπίζονται ανάλογα.

Ποια είναι τα προτερήματα της μεθόδου;

Η ενδοσκοπική απολίνωση των αιμορροίδων με απολινωτή πολλαπλών δακτυλίων και την βοήθεια του εύκαμπτου κολονοσκοπίου είναι μια σχετικά απλή μέθοδος που μπορεί να γίνει σε ένα οργανωμένο γαστρεντερολογικό ενδοσκοπικό ιατρείο από έναν έμπειρο και γνώστη της μεθόδου γαστρεντερολόγο.

Σε αντίθεση με την χειρουργική αντιμετώπιση, ο ασθενής με την βοήθεια μιας ήπιας μέθης αισθάνεται άνετος και πιο χαλαρός αφού αποφεύγει το stress που θα του δημιουργούσε η αίθουσα του χειρουργείου αλλά και γενικότερα η διαδικασία της νάρκωσης.

Σε τι υπερέχει η μέθοδος σε σχέση με την απολίνωση μέσω άκαμπτων πρωκτοσκοπίων;

Η χρησιμοποίηση απολινωτή πολλαπλών δακτυλίων με τη βοήθεια εύκαμπτο ενδοσκοπίου, επιτρέπει διαδοχικές απολινώσεις των αιμορροιδων σε μία συνεδρία, αντίθετα με τον απολινωτή με ένα δακτύλιο που χρησιμοποιεί άκαμπτο πρωκτοσκόπιο, ο οποίος επιτρέπει μία μόνο απολίνωση προκαλώντας επιπλέον μια σχετική δυσφορία. Επίσης η χρήση του εύκαμπτου βίντεο ενδοσκοπίου δίνει την δυνατότητα στον γιατρό να εκτελεί όλη τη διαδικασία παρακολουθώντας μια οθόνη με μεγάλο οπτικό πεδίο. Συνεπώς έχει μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις και εκτελεί με ακρίβεια την τοποθέτηση των δακτυλίων.

Την συγκεκριμένη τεχνική εκτελούμε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία στο Ιατρείο αλλά και στο Ενδοσκοπικό Τμήμα του Νοσοκομείου Metropolitan