Έλκος βολβού 12λου

Τι είναι το έλκος του βολβού δωδεκαδακτύλου;

Είναι μια πληγή στον δωδεκαδάκτυλο. Το δωδεκαδάκτυλο είναι η συνέχεια του στομάχου και αποτελεί το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Ο βολβός του 12λου είναι το πρώτο στη σειρά τμήμα αυτού. Μαζί με το έλκος του στομάχου αποτελούν αυτό που ονομάζουμε πεπτικό έλκος. Έχει υπολογισθεί ότι περίπου ένα στα δέκα άτομα θα παρουσιάσει πεπτικό έλκος κατά την διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο το έλκος του δωδεκαδακτύλου είναι πολύ συχνότερο από εκείνο του στομάχου και απαντάται συνήθως σε νεότερες ηλικίες. Είναι ένα καλοήθες νόσημα.

Ποια η διαφορά του από το πεπτικό έλκος;

Έλκος βολβού 12λουΤο έλκος του 12λου είναι μια υποκατηγορία του πεπτικού έλκους. Το πεπτικό έλκος περιλαμβάνει: 1) το έλκος του δωδεκαδάκτυλου και 2) το έλκος του στομάχου (γαστρικό έλκος).

Που οφείλονται τα έλκη του δωδεκαδακτύλου;

Η κυριότερη αιτία είναι η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (helicobacter pylori). Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού βρίσκεται στο 95% περίπου των ασθενών με έλκος βολβού δωδεκαδακτύλου. Αυτό αποδεικνύει την στενή αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ τους. Βεβαίως ένα μικρό μόνο μέρος των μολυνθέντων (10-15%) από το μικρόβιο θα εμφανίσει έλκος. Άλλο αίτιο είναι η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως είναι η ασπιρίνη, η δικλοφενάκη, η ιβιμπρουφένη κ.α. Υπάρχουν και άλλα σπανιότερα αίτια όπως το stress, η νόσος Crohn κ.α.

Φωτο. Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρούΈλκος βολβού 12λου

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματά του έλκους;

Το κύριο σύμπτωμα του έλκους είναι ο πόνος και το αίσθημα καύσου (καούρα) στο επιγάστριο (το μέσο πάνω μέρος της κοιλιάς) κυρίως όταν ο ασθενής είναι νηστικός. Μερικές φορές η λήψη τροφής κάνει τον πόνο πιο μαλακό και άλλες τον σταματά προσωρινά. Σε αυτό άλλωστε διαφέρει από τον πόνο του έλκους του στομάχου, που συχνά χειροτερεύει μετά το φαγητό. Άλλοτε, ο πόνος ξυπνά τον ασθενή κατά την διάρκεια της νύχτας. Άλλα συμπτώματα είναι η δυσπεψία, η απώλεια βάρους αλλά και οι έμετοι που συχνά ανακουφίζουν τον ασθενή από τα συμπτώματα. Για το έλκος του δωδεκαδακτύλου αναφέρεται ότι εμφανίζει συχνά μια περιοδικότητα στις εξάρσεις, κυρίως κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη, χωρίς όμως να υπάρχει μια ιδιαίτερα πειστική εξήγηση για αυτό.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός υποψιάζεται και προσανατολίζεται στην διάγνωση του έλκους βασιζόμενος στις πληροφορίες που παίρνει από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Όπως όμως και για το έλκος του στομάχου η τελική διάγνωση τίθεται κατά την διάρκεια της γαστροσκόπησης.

Έλκος βολβού 12λουΦωτο. Έλκος 12λου (λευκωπή περιοχή) όπως φαίνεται στην γαστροσκόπηση.

Συγχρόνως, με την βοήθεια μιας λαβίδας βιοψίας, ο γαστρεντερολόγος παίρνει από το στομάχι ένα μικρό δείγμα (ιστοτεμάχιο), το οποίο τοποθετεί σε μια πλακέτα που περιέχει μια ειδική κίτρινηΈλκος στομάχου γέλη (τζέλ). Η εξέταση αυτή λέγεται CLO test  και η αλλαγή χρώματος του τζέλ σε κόκκινο σηματοδοτεί την παρουσία του μικροβίου.

Ποιες είναι οι επιπλοκές του έλκους;

Οι επιπλοκές του έλκους του δωδεκαδακτύλου είναι:

  1. Η αιμορραγία
  2. Η διάτρηση
  3. Η πυλωρική στένωση

Ποια είναι η θεραπεία του έλκους;

O σκοπός της θεραπείας είναι η ταχεία ύφεση των συμπτωμάτων, κυρίως του πόνου και η γρήγορη επούλωση του έλκους ώστε να αποτραπούν τυχόν επιπλοκές. Κυρίως όμως είναι η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, όταν αυτό υπάρχει, δεδομένου ότι θα επιφέρει την οριστική θεραπεία και την αποφυγή υποτροπών. Η εκρίζωση επιτυγχάνεται με συγκεκριμένους συνδυασμούς αντιβιοτικών που θα συστήσει ο γαστρεντερολόγος.