default-logo
2ας Μεραρχίας 19 Πειραιάς
Τηλ.: +30 210 429 6700
Email: info@dr-delis.gr

5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το 5th International Teaching Course on Gastrointestinal Endoscopy πρόκειται να διεξαχθεί στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2017 στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού και Ερευνητικού Εργαστηρίου της ELPEN στο ΠΙκέρμι Αττικής. Για μια ακόμη φορά έμπειροι Έλληνες και ξένοι εκπαιδευτές από την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχική Δημοκρατία θα διδάξουν τις πλέον σύγχρονες ενδοσκοπικές τεχνικές όπως την ενδοσκοπική βλεννογόνων εκτομή (EMR), τον ενδοσκοπικό υποβλεννογόνιο διαχωρισμό(ESD), και την διαστοματική ενδοσκοπική μυοτομή του οισοφάγου (POEM). Πριν την πρακτική άσκηση θα προηγηθεί θεωρητικό μέρος με σύντομες διαλέξεις. Ο δρ Κ.Χ. Δελής έχει την τιμή να είναι μέλος των Course Directors αλλά και ένας εκ των εκπαιδευτών του Σεμιναρίου.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η διοργάνωση του 36ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, το οποίο έλαβε χώρα 24-27 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα. Ήταν μια υψηλού επιπέδου επιστημονική εκδήλωση με παρουσίαση και συζήτηση των σημαντικότερων εξελίξεων στο χώρο της Γαστρεντερολογίας που κάλυψε πλήρως τις πολύπλευρες επιστημονικές απαιτήσεις όλων των πλευρών της ειδικότητας. Συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις στον κλινικό, ενδοσκοπικό και ερευνητικό τομέα της ειδικότητας ενώ δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιασθεί και η επιστημονική εργασία των Ελλήνων γαστρεντερολόγων.

Ο δρ Κ. Δελής είχε την τιμή να παρουσιάσει στα πλαίσια του Συνεδρίου και στη διάρκεια μιας συνεδρίας που περιελάμβανε δέκα επιλεγμένες ως καλύτερες βιντεοπαρουσιάσεις ενδοσκοπικών επεμβάσεων, την πλέον σύγχρονη διεθνώς επέμβαση για την αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου, την οποία και εκτελεί με επιτυχία στο ενδοσκοπικό τμήμα του θεραπευτηρίου Metropolitan.

36%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81

shutterstock_330616316Κάθε ασθενής με αχαλασία του οισοφάγου έχει σίγουρα αναρωτηθεί ποια είναι η καταλληλότερη ή τέλος πάντων η καλύτερη  θεραπεία προκειμένου να αντιμετωπίσει την πάθησή του.  Ήδη, θεραπείες που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, όπως π.χ. ορισμένα φάρμακα (νιτρώδη) ή οι εγχύσεις με το γνωστό μας Botox στον υπερτονικό κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα μέσω του γαστροσκοπίου είναι πλέον ξεπερασμένες και δεν χρησιμοποιούνται. Στην πράξη οι μέθοδοι που σήμερα θεωρούνται πλέον αξιόπιστες είναι η λαπαροσκοπική μυοτομή Heller, η ενδοσκοπική αεροδιαστολή με μπαλόνι και η επίκαιρη ενδοσκοπική μυοτομή (POEM-peroral endoscopic myotomy).

Η POEM (ΠΟΕΜ) είναι η πλέον σύγχρονη θεραπεία της αχαλασίας του οισοφάγου. Προσωπικά, παρά το γεγονός ότι επι σειρά ετών χρησιμοποιούσαμε στους ασθενείς μας την διαστολή με μπαλόνι, επιλέξαμε πλέον και ακολουθούμε την σύγχρονη ενδοσκοπική  μυοτομή  (POEM ) την οποία και θεωρούμε  ιδανικότερη επιλογή.

Η μέθοδος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και υιοθετείται από τους εμπειρότερους και πλέον καταξιωμένους παγκοσμίως ενδοσκόπους. Δεν είναι τυχαίο, ότι όλα τα  διεθνή ενδοσκοπικά συνέδρια δεν παραλείπουν να περιλάβουν  στο πρόγραμμα τους τις επεμβάσεις POEM. Δημοσιεύσεις σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά υπογραμμίζουν το προφίλ ύψιστης ασφάλειας της μεθόδου και αναδεικνύουν τα μεγάλα ποσοστά κλινικής και τεχνικής επιτυχίας της επέμβασης. Ως ενδοσκοπική μέθοδος είναι λιγότερο επεμβατική και επιθετική σε σχέση με την χειρουργική  αντιμετώπιση. Σε διεθνές επίπεδο και σε σύγχρονα τριτοβάθμια κέντρα που έχουν τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό, εξειδικευμένο ιατρικό και κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, η μέθοδος καταλάμβάνει πλέον κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αχαλασίας αλλά και μερικών άλλων κινητικών διαταραχών του οισοφάγου, έχοντας αντικαταστήσει παλαιότερες και όχι τόσο αποτελεσματικές τεχνικές. Καθιερώνεται δηλαδή ολοένα και περισσότερο ως αυτό που ονομάζεται θεραπεία εκλογής.

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να εκτελεσθεί οισοφαγική μυοτομή σε όσο μήκος είναι αναγκαίο ακόμη και αν αυτό είναι εκτεταμένο. Σε αντιδιαστολή, η λαπαροσκοπική επέμβαση έχει περιορισμένες δυνατότητες ως προς το μέγεθος της μυοτομής, λόγω ανατομικών συνθηκών. Στην POEM, o ενδοσκόπος έχει μεγαλύτερη ευελιξία να διαμορφώσει την κατεύθυνση και να επιλέξει την πλευρά (πρόσθια ή οπίσθια) που θα εκτελέσει την μυοτομή. Το τελευταίο, σημαίνει ότι η POEM μπορεί να λειτουργήσει και σαν διορθωτική επέμβαση σε περιπτώσεις μη επιτυχούς χειρουργικής επέμβασης που έγινε στο παρελθόν.  Είναι σαφώς πιο ανώδυνη και σχετικά αναίμακτη μέθοδος δεδομένου ότι η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ως σπανιότατη την ανάγκη για μετάγγιση.

Σε σχέση με την χειρουργική επέμβαση έχει μικρό χρόνο νοσηλείας (μια ή δύο ημέρες) και ανάρρωσης,  ταχύτερη κινητοποίηση και επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Έχει χαμηλότερο οικονομικό κόστος. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο για τον ασθενή αφού δεν έχει εξωτερικές δερματικές ουλές. Παρά το γεγονός ότι δεν συνοδεύεται από αντιπαλινδρομική επέμβαση δεν εμφανίζει σε στατιστικά σημαντικό βαθμό μεγαλύτερη γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση  από ότι η χειρουργική μυοτομή.

Μέσω της ενδοσκοπικής  μυοτομής  PΟΕΜ προσεγγίζουμε τον πάσχοντα υπερτονικό μυ του οισοφάγου άμεσα και εύκολα αφού πρώτα δημιουργήσουμε με κατάλληλα ηλεκτροχειρουργικά μαχαιρίδια που διέρχονται μέσω ενός γαστροσκοπίου, ένα τούνελ στο τοίχωμα του οισοφάγου (υποβλεννογόνιο τούνελ). Το τούνελ αυτό χρησιμεύει σαν χώρος εργασίας επιτρέποντας κατόπιν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να εκτελέσουμε  την μυοτομή, Αν ο συμβατικός χώρος δράσης ενός ενδοσκοπίου είναι ο γαστρεντερικός σωλήνας (πρώτος χώρος), των λαπαροσκοπικών εργαλείων η περιτοναική κοιλότητα (δεύτερος χώρος), αυτός ο τεχνητά διαμορφούμενος διάδρομος στο τοίχωμα του οισοφάγου θεωρείται και ονομάζεται τρίτος χώρος. Η POEM εντάσσεται ακριβώς σε μια σειρά επεμβάσεων που γίνονται όχι μόνο στον οισοφάγο αλλά και αλλού π.χ. στομάχι και ονομάζονται ενδοσκοπικές επεμβάσεις του τρίτου χώρου.

Η μέθοδος ΠΟΕΜ εφαρμόστηκε, επίσης και από την ομάδα μας, και σε επιβαρημένους, ηλικιωμένους ασθενείς με προχωρημένη αχαλασία και σε περιπτώσεις αποτυχίας

 

 

Αρθρο του κ. Δελή στο περιοδικό ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ για την ενδοσκοπική θεραπεία της αχαλασίας (ενδοσκοπική μυοτομή- POEM).,

Η POEM (per-oral endoscopic myotomy) ή άλλως δι- αστοματική ενδοσκοπική μυοτομή, θεωρείται σήμερα μια ταχέως αναπτυσσόμενη επεμβατική ενδοσκοπική μέθοδος για την θεραπεία της αχαλασίας και άλλων σπαστικών διαταραχών του οισοφάγου. Ανταγωνίζεται ευθέως ή ακόμη και υπερέχει σε αρκετά σημεία των αντίστοιχων συμβατικών χειρουργικών θεραπειών. Ο P.J. Pasricha ανακοίνωσε για πρώτη φορά πειραμα- τική ενδοσκοπική μυοτομή σε ζωικά πρότυπα το 2007 και τον επόμενο χρόνο ο Η. Inoue εισήγαγε την POEM σε ανθρώπους δημοσιεύοντας το 2010 την εμπειρία του από τους πρώτους 17 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτήν με άριστα αποτελέσματα και χωρίς σοβαρές επιπλοκές(1). Τα υπάρχοντα δεδομένα, αλλά και άλλα που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται από κέντρα ανα- φοράς, δείχνουν ότι η POEM έχει άριστα βραχυχρόνια αποτελέσματα με ελάχιστες μείζονες επιπλοκές. Νε- ότερα αποτελέσματα, με μακρόχρονες πλέον παρα- κολουθήσεις ασθενών, δείχνουν διατήρηση της απο- τελεσματικότητας της μεθόδου στο χρόνο. Η POEM απαιτεί αυξημένη ενδοσκοπική εμπειρία και επιδεξιό- τητα, γνώση της χειρουργικής ανατομίας και ικανότητα αντιμετώπισης των τυχόν επιπλοκών. Έχοντας μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί διεθνώς περίπου 5000 επεμ- βάσεις, φαίνεται ότι αυτή καθιερώνεται πλέον ως μέθο- δος εκλογής θεραπείας της αχαλασίας σε τριτοβάθμια κέντρα προχωρημένης ενδοσκόπησης.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ POEM

Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θερα- πεία των τριών τύπων της αχαλασίας (ταξινόμιση κατά Chicago), αλλά και άλλων σπαστικών διαταραχών του οισοφάγου όπως π.χ. του διάχυτου οισοφαγικού σπα- σμού(ΔΟΣ) ή του οισοφάγου Jackhammer. Οι τελευ- ταίες αν και χαρακτηρίζονται από διαφορετική παθο- φυσιολογία, έχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα (οπι- σθοστερνικό άλγος, δυσφαγία), η συνύπαρξη δε του οισοφαγικού σπασμού καθιστά την POEM μια καλή θεραπευτική επιλογή για αυτές. Πρόσφατα, μια διε- θνής αναδρομική πολυκεντρική μελέτη έδειξε κλινική ανταπόκριση της POEM στο 100% ασθενών με ΔΟΣ, στο 96.3% ασθενών με σπαστική αχαλασία (τύπου ΙΙΙ) και στο 70% ασθενών με οισοφάγο jackhammer(2). Υποψήφιοι ασθενείς για POEM είναι επίσης αυτοί που έχουν ήδη υποστεί μια ανεπιτυχή χειρουργική μυο- τομή. Εδώ, απαιτείται μεγαλύτερος βαθμός τεχνικής δυσκολίας, γιατί πρέπει να παρακαμφθεί η περιοχή που έγιναν οι προηγούμενοι χειρουργικοί χειρισμοί, διατηρείται όμως η ίδια αποτελεσματικότητα. H POEM μπορεί επίσης να επαναληφθεί σε περιπτώσεις προη- γούμενης ανεπαρκούς ενδοσκοπικής επέμβασης ενώ σε εξειδικευμένα κέντρα η μέθοδος μπορεί να εφαρμο- σθεί και σε παιδιατρικούς ασθενείς. Αντενδείξεις για την διενέργεια PΟΕΜ αποτελούν, οι οξείες ή οι βαριές πνευμονοπάθειες, η κακοήθεια του οισοφάγου, οι διαταραχές της πήξεως και η αδυναμία δημιουργίας του απαραίτητου υποβλεννογόνιου τού- νελ (βλ. κατωτέρω) λόγω ισχυρής ίνωσης ή συμφύ- σεων. Στις σχετικές αντενδείξεις περιλαμβάνονται η οισοφαγίτιδα και η πρόσφατη ενδοσκοπική παρέμβαση στον οισοφάγο με ESD ή EMR.

POEM ΚΑΙ ΑΧΑΛΑΣΙΑ

Η αχαλασία είναι μια σπάνια πρωτοπαθής κινητική δια- ταραχή του οισοφάγου που χαρακτηρίζεται από απου- σία του περισταλτισμού στο σώμα αυτού και ατελή χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα (ΚΟΣ). Η τυπική κλινική συμπτωματολογία περιλαμβάνει την δυσφαγία σε στερεά και υγρά, την αναγωγή της τροφής και το οπισθοστερικό άλγος. Η διάγνωση της αχαλασί- ας βασίζεται σε κλινικά, ενδοσκοπικά και ακτινολογικά ευρήματα, ενώ «χρυσή» εξέταση θεωρείται η μανομε- τρία του οισοφάγου. Προς το παρόν, η θεραπεία έχει παρηγορητικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αναστρέψει την υποκείμενη παθοφυσιολογική δι- αταραχή. Σκοπός της είναι, η διευκόλυνση της διόδου της τροφής στο στομάχι, μέσω της ελάττωσης της πίε- σης του ΚΟΣ, και συνεπώς η συμπτωματική ανακού- φιση της δυσφαγίας, των αναγωγών, του προκάρδιου άλγους και η ανάκτηση τυχόν απώλειας βάρους. Οι φαρμακευτικές θεραπείες που έχουν δοκιμασθεί μέχρι σήμερα, (νιτρώδη, αναστολείς των ιόντων ασβε- στίου, ενδοσκοπική έγχυση Botox), είναι χαμηλής απο- τελεσματικότητας και αντοχής στον χρόνο και έτσι η σύγχρονη θεραπεία έχει προσανατολισθεί στην μηχανι- κή αποδόμηση του ΚΟΣ με μυοτομή. Αυτό επιτυγχάνε- ται ενδοσκοπικά, με την αεροδιαστολή του σφιγκτήρα μυός με μπαλόνι υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Η σύγχρονη καθιερωμένη χειρουργική προσέγγιση, εί- ναι αυτή της λαπαροσκοπικής μυοτομής κατά Heller, που συνοδεύεται από μια αντιπαλινδρομική επέμβαση. Τα τελευταία χρόνια, η POEM, αναπτύσσεται με εντυ- πωσιακούς ρυθμούς ως μια καθιερωμένη θεραπευτική επιλογή της αχαλασίας. Τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσιεύσεων που στηρίζονται σε follow up ασθενών που υποβλήθηκαν σε αυτήν, δείχνουν ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική και ασφαλή επέμβαση. Οι περισσό- τερες μελέτες χρησιμοποιούν την βαθμολογία Eckardt πριν και μετά την POEM προκειμένου να έχουν μια κλι- νική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της επέμβασης (ΠΙΝ 1). H επέμβαση θεωρείται επιτυχής όταν αυτή εί- ναι ≤3. Mελέτες με follow up ασθενών έως 12 μήνες, δείχνουν διατήρηση της επάρκειάς της σε ποσοστά άνω του 90% (82-100%) ενώ άλλες, χρησιμοποιώντας ειδικά ερωτηματολόγια, δείχνουν μια σημαντική βελ- τίωση και στην ποιότητα της ζωής των ασθενών μετά την POEM (3). Η αντικειμενική εκτίμηση της κλινικής επιτυχίας στηρίζεται σε εξετάσεις όπως, το χρονομε- τρούμενο οισοφαγογράφημα (timed esophagogramm, TBE), η υψηλής ανάλυσης μανομετρία και η μελέτη της διατασιμότητας της ΓΟΣ με EndoFLIP (Endolumenal Functional Lumen Imaging Probe; Crospon Galway). Με την πάροδο του χρόνου, συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερα δεδομένα που βασίζονται σε μακρό- χρονο follow up των ασθενών που υποβλήθηκαν σε POEM. Οι περισσότερες μελέτες με χρόνο παρακολού- θησης που κυμαίνεται από 12 έως και πάνω από 36 μήνες, δείχνουν μια σταθερή κλινική επιτυχία αυτής σε ποσοστά πέριξ του 90% των ασθενών. Η μεγαλύ- τερη σειρά του Innoue και συν. δίνει ποσοστά επιτυχίας 91,3% στους 2 μήνες, 91% στα 1-2 χρόνια και 88,5% στα 3 χρόνια(4). Σε αντίθεση με άλλες θεραπευτικές επιλογές, η POEM δίνει την δυνατότητα στον ενδοσκόπο να επιλέξει α) το μήκος της απαιτούμενης μυοτομής, β) την πλευρά εφαρμογής της (πρόσθια, οπίσθια) και γ) την κατεύθυν- ση. Μπορεί να εφαρμοσθεί ακόμη και σε προχωρημέ- νες περιπτώσεις αχαλασίας όπως π.χ. του σιγμοειδούς τύπου οισοφάγου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμε- νο της οισοφαγεκτομής. Στη προκειμένη περίπτωση, λόγω της ανατομικής παραλλαγής, η τεχνική έχει με- γαλύτερο βαθμό δυσκολίας και θα πρέπει να εκτελείται μόνο από έμπειρους ενδοσκόπους.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ POEM

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να καθορισθεί το θεραπευτικό πλάνο, ο υποψήφιος για POEM ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε 1) οισοφαγο- γαστροσκόπηση 2) οισοφαγογράφημα και 3) μανο- μετρία υψηλής ανάλυσης. Στην περίπτωση της αχαλασίας, η οισοφαγογαστρο- σκόπηση επιτρέπει να εκτιμηθεί το εύρος του οισοφα- γικού αυλού, η παρουσία τροφώδους περιεχομένου εντός αυτού, η παρουσία παθολογικού περισταλτι- σμού, καθώς και ο τόνος του ΚΟΣ. Επίσης, ελέγχει την ύπαρξη τυχόν ανατομικής βλάβης π.χ. εκκολπώματος, που πιθανόν να μεταβάλει το θεραπευτικό πλάνο και συμβάλει στον αποκλεισμό του ενδεχόμενου ψευ- δοαχαλασίας. Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε ασθενείς με αχαλασία, είναι ιδιαίτερης σημασίας η επισκόπηση του οισοφαγικού βλενογόνου προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν πρώιμα σημεία αυτού. Το οισοφαγογράφημα επιτρέπει την λήψη σημαντικών πληροφοριών. Ανάάλογα με το σχήμα του ο αχαλασικός οισοφάγος εκτιμάται αν είναι ευθύς ή σιγμοειδούς τύ- που και μετράται η μέγιστη διάμετρός του. Λαμβάνονται πληροφορίες για την ύπαρξη ταυτόχρονων ή άλλων παθολογικών συσπάσεων και εκτιμάται η καθυστέρη- ση διόδου του σκιαγραφικού από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου στο στομάχι. Ιδιαίτερα με το χρονομετρούμενο οισοφαγογράφημα, μετράται το μέγιστο ύψος της στήλης του εναπομείναντος σκιαγραφικού στο κατώτερο τμήμα σε 1, 2 και 5 λεπτά μετά την λήψη του. Η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιειται όχι μόνο για την διάγνωση αλλά και για την εκτίμηση της επιτυχί- ας της θεραπείας της αχαλασίας. Η μανομετρία του οισοφάγου δεν είναι απλά σημα- ντική γιατί εκτιμά λεπτομερώς την κινητική λειτουργία αυτού αλλά θεωρείται και «χρυσή» εξέταση στην πε- ρίπτωση της αχαλασίας. Για την POEM είναι απαραί- τητη η υψηλής ανάλυσης μανομετρία (high-resolution manometry), η οποία ερμηνεύει τα αποτελέσματα χρη- σιμοποιώντας την τελευταία έκδοση της κατά Chicago ταξινόμησης της οισοφαγικής κινητικότητας. Η αξονική τομογραφία ή το ενδοσκοπικό υπερηχογρά- φημα έχουν επιβοηθητική σημασία προκειμένου να αποκλεισθούν, η ανάπτυξη υποβλεννογόνιου Ca στο οισογαγικό τοίχωμα ή την καρδία ή άλλες βλάβες σε παρακείμενα όργανα και λεμφαδένες που μπορεί να προκαλέσουν πιεστικά φαινόμενα εκ των έξω. Τέλος απαραίτητος θεωρείται ένας βασικός λοιπός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος π.χ. αιματολογικός, καρδι- ολογικός κ.λ.π.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μια ασφαλής POEM απαιτεί συγκεκριμένο και σύγ- χρονο εξοπλισμό (5). Είναι απαραίτητα, ένα υψηλής ευκρίνειας ενδοσκόπιο πρόσθιας όρασης καθώς και μιας σύγχρονη συσκευή ηλεκτροχειρουργικής διαθερ- μίας. Επίσης, απαιτείται μια αντλία CO2 για σταθερή χορήγηση του αερίου κατά την διάρκεια της επέμβα- σης. Τα δύο συχνότερα χρησιμοποιούμενα μαχαιρίδια στη ενδοσκοπική μυοτομή είναι το TT Knife (Olympus Medical Systems) και το T-Type HybridKnife (ERBE). Σπανιότερα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί το Hook Knife, το Insulated tip knife2 (IT-2 knife) και το Dual Knife (Olympus). Απαραίτητη είναι επίσης η χρήση cap που προσαρμόζεται στο άκρο του ενδοσκοπίου προ- κειμένου να διευκολυνθεί τεχνικά και να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η όλη διαδικασία.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Πριν την POEM, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει σε νηστεία για 24 έως 48 ώρες. Την προηγούμενη της επέμβασης υπόκειται σε γαστροσκόπηση προκειμέ- νου να υπάρξει καθαρισμός του οισοφάγου από τυχόν υπολείμματα τροφής. Προφυλακτική ενδοφλέβια αντι- βίωση χορηγείται λίγο πριν την επέμβαση η οποία και συνεχίζεται κατά την διάρκεια παραμονής στο νοσοκο- μείο. ΤΕΧΝΙΚΗ Η POEM διενεργείται με τον ασθενή σε ύπτια θέση και υπό γενική αναισθησία με θετική πίεση αερισμού, σε μια ενδοσκοπική ή χειρουργική αίθουσα. Η όλη δια- δικασία περιλαμβάνει καθορισμένα στάδια τα οποία είναι 1) η δημιουργία επιμήκους τομής στο τοίχωμα του οισοφάγου για την είσοδο του ενδοσκοπίου 2) η δημιουργία διατοιχωματικού τούνελ εντός της χαλαρής υποβλεννογόνιας στιβάδας 3) η ενδοσκοπική μυοτομή και 4) η σύγκλειση με clips της αρχικής επιμήκους το- μής. Αναλυτικότερα, στο μέσο τριτημόριο του οισο- φάγου, στην 1η με 2η ενδοσκοπική ώρα εφόσον πρό- κειται για πρόσθια μυοτομή ή στη 5η ώρα για οπίσθια μυοτομή, γίνεται έγχυση με βελόνα, υποβλεννογονίως, έγχρωμου διαλύματος (blue de methylene ή indigo), ώστε να δημιουργηθεί τεχνητή υπέγγερση. Επ’αυτής και με την βοήθεια του ειδικού μαχαιριδίου και ρεύμα τύπου Endocut ή Dry cut, γίνεται μια επιμήκης κάθετη τομή περίπου 2 εκ., που χρησιμεύει ως πύλη εισόδου του ενδοσκοπίου στο τοίχωμα του οισοφάγου (φωτο 1). Με συνεχείς εγχύσεις του έγχρωμου διαλύματος με καθετήρα spray στην χαλαρή υποβλεννογόνια στιβά- δα και με τεχνική παρόμοια με εκείνη του υποβλεν- νογόνιου διαχωρισμού, δημιουργείται ένα τούνελ που καταλαμβάνει το ένα τρίτο με ένα τέταρτο της περιφέ- ρειας του αυλού (φωτο 2) και το οποίο κατερχόμενο εισέρχεται στην καρδία του στομάχου για περίπου 2-3 εκ. Μετά την δημιουργία του τούνελ αρχίζει το επόμενο ουσιαστικό τμήμα της επέμβασης, εκείνο της μυοτο- μής. Αρχίζοντας 2-3 εκ περίπου κάτω από την επιμήκη… (περισσότερα εδώ)

peptiko-sistimaΠοια όργανα περιλαμβάνει το πεπτικό σύστημα;

 • Το στόμα, τον φάρυγγα και τον οισοφάγο
 • Το στομάχι
 • Το λεπτό έντερο
 • Το παχύ έντερο

Τα παραπάνω όργανα στη σειρά αποτελούν τον λεγόμενο γαστρεντερικό σωλήνα

Συμπληρωματικά βοηθητικά όργανα είναι:

Τα δόντια, η γλώσσα, οι σιελογόνοι αδένες, η χοληδόχος κύστη, το ήπαρ (συκώτι) και το πάγκρεας.

Από ποιά τμήματα αποτελείται  το λεπτό έντερο;

Από το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό.

Από ποιά τμήματα αποτελείται  το παχύ έντερο;

Από το τυφλό, το ανιόν κόλον, το εγκάρσιο κόλον, το κατιόν κόλον, το σιγμειδές

και το ορθό με τον πρωκτικό δακτύλιο

 

peptiko-sistima2Το τοίχωμα των οργάνων του γαστρεντερικού σωλήνα αποτελείται από 4 χιτώνες (στιβάδες) που από μέσα προς τα έξω είναι:

 • Ο βλεννογόνος
 • Ο υποβλεννογόνιος
 • Ο μυικός
 • Ο ορογόνος

 

Ποια είναι η λειτουργία του;

 • Η πέψη (διάσπαση της τροφής σε μικρότερα τμήματα)
 • Η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών (θρεπτικά υλικά μεταφέρονται από τον πεπτικό σωλήνα στο αίμα
 • Η απομάκρυνση ή αποβολή υλικού με άχρηστες ουσίες που είτε δεν απορροφήθηκαν ή απεκκρίθηκαν σκοπίμως από τον πεπτικό σωλήνα.

Ποιες διαδικασίες συντελούνται στον γαστρεντερικό σωλήνα (ΓΣ);

 • Κατάποση
 • Προώθηση της τροφής
 • Μηχανική πέψη
 • Χημική πέψη
 • Απορρόφηση
 • Αφόδευση

Πως γίνεται η προώθηση της τροφής;

Η τροφή προωθείται στον γαστρεντερικό σωλήνα με περισταλτισμό. Δηλαδή, ένα είδος σύσπασης που με την μορφή προωθητικού κύματος σπρώχνει και μετακινεί την τροφή περιφερικότερα.

Τι είναι η μηχανική πέψη;

 • Το μάσημα και η ανάμιξη της τροφής με σάλιο στο στόμα.
 • Η ανάμιξη της τροφής στο στομάχι.
 • Η κατάτμηση (τεμαχισμός) και η ανάμιξη της τροφής με πεπτικά υγρά μέσω συσπάσεων του αυλού του λεπτού εντέρου.

Τι είναι η χημική πέψη;

Η διάσπαση της τροφής έως το μοριακό επίπεδο (μοριακά θραύσματα). Αυτή ξεκινά από το στόμα και συνεχίζει στο λεπτό έντερο.

Τι σημαίνει απορρόφηση θρεπτικών συστατικών;

Είναι η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών μέσω του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου στο αίμα ή την λέμφο.

Το Σάββατο 25/6/2016 είχαμε την εξαιρετική τιμή να φιλοξενήσουμε τον Τσέχο καθηγητή Jan Martinek σε μια ενδιαφέρουσα πρωινή επιστημονική εκδήλωση, στο αμφιθέατρο του θεραπευτηρίου Metropolitan, όπου έδωσε διάλεξη με θέμα “Esophageal POEM and beyond”. Ο κ. Κωνσταντίνος Δελής παρουσίασε βίντεο από επεμβάσεις POEM που ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα έχουν εκτελέσει στο Metropolitan Hospital. Την προηγούμενη μέρα ο καθηγητής Μartinek επισκέφθηκε το Ενδοσκοπικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας .

Η POEM (Peroral endoscopic myotomy) είναι σήμερα μια ταχέως αναπτυσσόμενη επεμβατική ενδοσκοπική μέθοδος για την θεραπεία της αχαλασίας και άλλων σπαστικών διαταραχών του οισοφάγου. Δικαίως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ενδοσκόπων σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην χώρα μας. Ο καθηγητής Martinek, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα οισοφάγου στα οποία θεωρείται expert, έχει ο ίδιος μια αξιοζήλευτη προσωπική σειρά περιστατικών POEM (από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη) και σημαντική παρουσία στην διεθνή βιβλιογραφία και σε υψηλού κύρους διεθνή συνέδρια. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση δόθηκαν απαντήσεις επί ερωτήσεων που έθεσαν http://medicineoffer.com/ οι συμμετέχοντες. Στο τέλος δόθηκε μικρή δεξίωση.

Ιδιαίτερα επιτυχημένo ήταν το 24ο Πανευρωπαικό Συνέδριο Γαστρεντερολογίας που έλαβε χώρα από 15 έως 19 Οκτωβρίου 2016 στην Βιέννη με κεντρικό motto: “προωθούμε την επιστήμη- ενώνουμε τους ανθρώπους” (advancing science – linking people). Πάνω από 13.000 επιστήμονες που ασχολούνται με το πεπτικό σύστημα, (κυρίως γαστρεντερολόγοι) από 114 χώρες παρακολούθησαν την Πανευρωπαική Εβδομάδα Γαστρεντερολογίας. Κατά την διάρκεια πέντε παραγωγικών ημερών και μέσα από ένα εντατικό και άρτιο επιστημονικό πρόγραμμα, παρουσιάσθηκαν από κορυφαίους επιστήμονες όλες οι σημαντικές εξελίξεις που αφορούν σε θάματα πεπτικού συστήματος. Δόθηκε η ευκαιρία στους συνέδρους να ανταλλάξουν γνώμες και εμπειρίες αλλά και κάποιοι από αυτούς να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες τους όχι μόνο σε κλινικό αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο. Ο δρ Κ.Χ. Δελής παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου και είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να ανταλλάξει απόψεις με κάποιους από τους σημαντικότερους διεθνώς επιστήμονες στον τομέα του πεπτικού και ιδιαίτερα της επεμβατικής ενδοσκόπησης. Το επόμενο Πανευρωπαικό Συνέδριο θα λάβει χώρα στην Βαρκελώνη από 28 Οκτωβρίου έως 1Νοεμβρίου 2017 και αναμένεται να έχει τουλάχιστον http://www.medicineoffer.com την ίδια επιτυχία με το προηγούμενο (25th UEG Week Barcelona 2017, October 28 – November 1, 2017 Venue: Fira Gran Via, Barcelona Spain).

24panelinio-sinedrio

Το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Γαστρεντερολογίας, οργανώθηκε από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και διεξήχθη στο Ξενοδοχείο HILTON Αθήνας 8-9 Ιουλίου 2016. (3rd ATHENS SYMPOSIUM, 2016). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σύγχρονες, καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές της γαστρεντερολογίας που χρησιμοποιούνται διεθνώς. Στα Νοσοκομεία METROPOLITAN και Αττικό, διεθνούς φήμης γαστρεντερολόγοι παρουσίασαν καινοτόμες επεμβατικές ενδοσκοπικές μεθόδους. Υπήρχε ταυτόχρονη μετάδοση εικόνας στις συνεδριακές αίθουσες του HILTON και σχολιασμός των περιστατικών που παρουσιάζοταν. Ο κ. Κ. Δελής συμμετείχε σε μια από τις συνεδρίες του συνεδρίου στο προεδρείο τράπεζας σχολιασμού των ενδοσκοπικών περιστατικών.

 

3rd-athens-symposium-2016
img_0354

 

Στο πάνελ διακρίνεται ο κ. Δελής μεταξύ άλλων σχολιαστών και ενώ μεταδίδεται ζωντανή εικόνα από τις ενδοσκοπικές αίθουσες του METROPOLITAN HOSPITAL.

athens-sympesium6 athens-sympesium3 athens-sympesium12 athens-sympesium5 athens-sympesium11-1 athens-sympesium11 www.trycheapviagra.com/ athens-sympesium1 athens-sympesium2

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στα Ιωάννινα 3-5 Ιουνίου 2016 το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φλεγμονωδών Νόσων του εντέρου. Ο κ.Δελής είχε την εξαιρετική τιμή να είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου όπως επίσης και να είναι μέλος του προεδρείου κατά την παρουσίαση των ηλεκτρονικά http://trycheapviagra.com/ αναρτημένων ανακοινώσεων. Την οργάνωση είχε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης Iδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ) με πρόεδρο του Συνεδρίου τον καθηγητή Δ. Χριστοδούλου.

 

Το 3ο Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ενδοσκόπησης Πεπτικού έλαβε χώρα στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2015 στις εξελιγμένες εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Πειραματικού εργαστηρίου της ELPEN στο Πικέρμι Αττικής. Η οργάνωση έγινε από το Ενδοσκοπικό Τμήμα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας αντιπρόεδρος του οποίου για την διετία 2015-16 είναι ο κ. Δελής, την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού και το Πειραματικό Εργαστήριο της ELPEN και περιελάμβανε διαλέξεις και πρακτική άσκηση σε σύγχρονες ενδοσκοπικές τεχνικές.

Εγνωσμένου κύρους Έλληνες και ξένοι γαστρεντερολόγοι ενδοσκόποι εκπαιδευτές παρουσίασαν σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές της Γαστρεντερολογίας. Οι προσκεκλημένοι επιστήμονες από Ιαπωνία, Γερμανία, Ολλανδία μετέφεραν με άρτιο τρόπο τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Ο δρ Κ. Δελής ήταν μέλος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής και συγχρόνως ένας εκ των εκπαιδευτών του Σεμιναρίου.

 

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-2

Ο κ. Δελής μαζί με Έλληνες και διεθνούς φήμης ξένους γαστρεντερολόγους από Ιαπωνία και this website Ολλανδία σε αναμνηστική φωτογραφία κατά την απονομή των διπλωμάτων στους εκπαιδευθέντες γιατρούς. Ο Ιάπωνας πρέσβης(4ος από δεξιά) έδωσε το παρών του στην εκδήλωση.

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-1

Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων την πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου

3rd-international-teaching-course-elpen-20153rd-international-teaching-course-elpen-2015a